Le Penova o legitimnosti referenduma 2014. na  Krimu

Le Penova o legitimnosti referenduma 2014. na Krimu

Kandidatkinja za predsednika Francuske Marin le Pen, liderka desničarske populističke nacionalne unije, rekla je da nije promenila stav o aneksiji Krima, napominjući da je Rusija posle referenduma proglasila poluostrvo svojom teritorijom, prenosi Evropska istina.

Voditeljka je pitala Le Pen da li se kaje zbog činjenice da je negirala pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, zbog čega joj je zabranjen ulazak u Ukrajinu.

„Nisam se bunila – bio je referendum… Ne, nije mi žao (ja sam to rekla). Na Krimu je bio referendum. Krim je bio ukrajinski 26 godina (zapravo 23 godine ukrajinske nezavisnosti i kao deo Ukrajinska SSR, od 1954.),“ ostalo vreme je bio ruski. Narod Krima je želeo da se ponovo pridruži Rusiji – to je sve“, rekla je Le Pen.

Ona je rekla da se nada da će zabrana biti ukinuta ako francuski građani izaberu njenog predsednika.

Treba napomenuti da se pouzdano ne zna da li je Le Penu zabranjen ulazak u Ukrajinu. O ovom koraku se razgovaralo početkom 2017. godine, ali je tada SBU saopštila da je „na osnovu procene svih informacija i mišljenja agencija“ odlučila da ne primenjuje zabranu.

U prethodnom intervjuu, liderka Nacionalne unije rekla je da nije za ukidanje sankcija Rusiji uvedenih nakon invazije na Ukrajinu.

Marin Le Pen je takođe rekla da u slučaju pobede na izborima želi da Francuska napusti Savezničku komandu NATO-a, ali ne namerava da odustane od ključnog člana 5 sporazuma Alijanse.