Brazilska vojska teško objašnjava kupovinu Viagre

Brazilska vojska teško objašnjava kupovinu Viagre

Opozicija kritikuje predsednika Bolsonara zbog preko 35.000 pilula za impotenciju kupljenih uglavnom za mornaricu.

Kritičari brazilskog predsednika Žaira Bolsonara nagomilali su populistu nakon što su se u ponedeljak pojavili izveštaji da je njegova vlada odobrila kupovinu više od 35.320 doza generičke vijagre za oružane snage zemlje.

Predsednik Radničke partije Gleisi Hofman osudio je „kriminalnu potrošnju“, dok je predsednički kandidat Ciro Gomes nazvao kupovinu „teškom za opravdanje“ i „apsurdom“, dodajući da „nije slučajno“ što se to dogodilo za vreme predsednika Bolsonara, kome je Gomeš optužen da je delovao da bi „obečastio uniformu“.

Koristeći vladin portal za transparentnost i panel sa cenama, savezni zamenik Elijas Vaz iz Brazilske socijalističke partije otkrio je osam različitih kupovina sildenafila – generičkog naziva za lek za erektilnu disfunkciju koji je američki farmaceutski gigant Pfizer plasirao kao Viagra. Vaz tvrdi da je brazilska vlada plaćala cene iznad tržišnih za tablete, od kojih je većina otišla u mornaricu. Mornari su činili 28.300 malih plavih tableta, pri čemu je vojska dobila 5.000, a vazduhoplovstvo preostalih 2.000, prema njegovim nalazima.

„Zdravstvene ustanove širom zemlje često se suočavaju sa nedostatkom lekova za lečenje pacijenata sa hroničnim bolestima, kao što je insulin, a Oružane snage dobijaju hiljade tableta Viagre. Društvo zaslužuje objašnjenje”, naveo je Vaz u saopštenju u ponedeljak.

„Javni novac, koji izlazi iz džepova svih nas Brazilaca, mora da se koristi u javnom interesu“, rekao je savezni zamenik Marselo Freikso, takođe socijalista, dodajući da će zatražiti od brazilskog javnog tužioca da otvori istragu.

Kompanija Marinha do Brasil je odgovorila priznavanjem da je kupila lek, ali je tvrdila da je korišćen za lečenje plućne hipertenzije, stanja za koje se povremeno prepisuje sildenafil. Međutim, uputstva za doziranje za plućnu hipertenziju zahtevaju 20 miligrama svakih osam sati, dok su kupljene pilule bile u dozama od 25 mg i 50 mg, koje se obično koriste za pomoć kod erektilne disfunkcije.

Bivši vojni oficir, Bolsonaro je izabran 2018. na populističkoj platformi. Brazilski zakonodavci optužili su ga za nekompetentnost, pa čak i za „zločine protiv čovečnosti“ zbog njegovog postupanja sa pandemijom Covid-19, uključujući protivljenje zatvaranju i mandatima za vakcinaciju.

Bolsonaro se suočava sa teškom kandidaturom za reizbor u oktobru, a istraživanja javnog mnjenja trenutno pokazuju da njegov glavni protivnik – bivši predsednik i kandidat Radničke partije Luiz Inacio Lula da Silva – ima dvocifrenu prednost.