Rusija gradi vojnu bazu u Lipeckoj oblasti

Rusija gradi vojnu bazu u Lipeckoj oblasti

Satelitski snimci pokazuju da Rusija gradi vojne vazdušne snage na aerodromu Lipeck-2 u Lipeckoj oblasti, objavila je Radio Svoboda [Radio Sloboda].

„Rusija gradi vojne vazdušne snage na aerodromu Lipeck-2 u Lipeckoj oblasti. Broj lovačkih i bombarderskih aviona na aerodromu se dvostruko povećao u odnosu na kraj marta, o čemu svedoče satelitski snimci dostupnih Skhemiju (Radio Svoboda)“, navodi se u izveštaju.

Trenutno je tamo stacionirano više od 30 vojnih aviona. Aerodrom Lipeck-2 je pod kontrolom ruskog Ministarstva odbrane i ruska vojska ga aktivno koristi u vojne svrhe.

Prema podacima Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ruska vojska koristi aerodrom Lipeck-2 za napad na naselja na istoku Ukrajine.

Na satelitskom snimku od 11. aprila 2022. godine, ruski vojni avioni bili su stacionirani na dva parking prostora. Vojni stručnjaci su identifikovali šest višenamenskih supermanevarskih borbenih aviona Su-27, četrnaest lovačkih aviona Su-30 ili Su-34, deset bombardera Su-24 i četiri nedefinisana aviona. Stručnjaci pretpostavljaju da su ovi avioni mogli biti raspoređeni sa beloruskih aerodroma.

Aktivnost ruske vojske utiče na rad civilnih aviona u regionu. Lipecka oblast je uvrštena na listu regiona u kojima su civilni aerodromi obustavili rad, navodi se na sajtu aerodroma Lipeck. Spisak se uglavnom sastoji od regiona koji se graniče ili se nalaze nedaleko od granice sa Ukrajinom. Ovakva ograničenja će važiti najmanje do 19. aprila 2022. godine.