SAD: Bajden „trenutno nema planove“ da putuje u Ukrajinu

SAD: Bajden „trenutno nema planove“ da putuje u Ukrajinu

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u nedelju da predsednik Bajden ne planira da poseti Ukrajinu, uprkos nedavnoj poseti toj zemlji britanskog premijera Borisa Džonsona.

„Bilo je prilično simbolično videti premijera Borisa Džonsona kako šeta ulicama Kijeva sa predsednikom Zelenskim“, rekao je voditelj NBC-ja Čak Tod Salivanu. „Postavlja se pitanje: da li ćemo videti predsednika Bajdena u Kijevu?

„Predsednik Bajden trenutno ne planira da putuje u Kijev“, odgovorio je Salivan. „Ali reći ću vam da on svakodnevno sedi u Ovalnoj kancelariji i u sobi za situacije, organizujući i koordinirajući svet kada je u pitanju isporuka oružja“, nastavio je Salivan.

Salivan je dalje rekao da je ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao da su Sjedinjene Države „u centru napora da se isporuče iz drugih zemalja i da organizuju i koordiniraju svet da preduzme akcije poput one prošle nedelje da se Rusija izbaci iz Saveta za ljudska prava. .”

„Tako da će predsednik Bajden ostati fokusiran na to i pobrinuti se da pokaže svoju podršku i solidarnost ukrajinskom narodu kroz te vrste odlučnih akcija“, dodao je Salivan.

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naširoko su hvaljeni na društvenim mrežama zbog iskazivanja solidarnosti pred ruskom agresijom.

Na snimku Džonsona, koji je objavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine, vidi se kako on i Zelenski prkosno šetaju ulicama Kijeva, razgovarajući sa lokalnim stanovništvom.

„Ovako izgleda demokratija“, tvitovalo je Ministarstvo odbrane. „Ovako izgleda hrabrost. Ovako izgleda pravo prijateljstvo među narodima.”