Ukrajina želi sankcionisane devizne rezerve Rusije

Ukrajina želi sankcionisane devizne rezerve Rusije

Sredstva bi ušla u fond za obnovu zemlje.

Očekuje se da će Ukrajina dobiti pristup zamrznutoj ruskoj imovini vrednoj 400 milijardi dolara za fond za rekonstrukciju zemlje, rekao je ekonomski savetnik predsednika Vladimira Zelenskog Oleg Ustenko u intervjuu za lokalni list Ukrajina 24.

„Govorimo pre svega o zamrznutim rezervama ruske Centralne banke od 300 milijardi dolara… [i] zamrznutoj imovini užeg kruga predsednika Vladimira Putina, koji uključuje nekoliko stotina ljudi van zemlje“, rekao je Ustenko, komentarišući izvore za fond za rekonstrukciju Ukrajine. planira da se uspostavi kako bi se suočio sa posledicama aktuelne krize.

Zvaničnik je napomenuo da se Ukrajina, pored ovog fonda, nada da će dobiti i finansijsku pomoć od svojih zapadnih partnera i da računa da će imati ukupan iznos do 500 milijardi dolara za obnovu zemlje.

Ranije je nekoliko zapadnih političara iznelo slične ideje, tvrdeći da ekonomske sankcije Moskvi nisu dale željeni efekat pritiska na Rusiju da prekine svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.