Kina reaguje na ideju da Japan ugosti američko nuklearno naoružanje

Kina reaguje na ideju da Japan ugosti američko nuklearno naoružanje

Kineski zvaničnici su zamerili Japanu zbog poziva bivšeg premijera Šinza Abea da ublaži nenuklearne principe zemlje i razmotri smeštaj strateškog američkog oružja kako bi se pojačala bezbednost usred rastućih geopolitičkih tenzija.

„Japanski političari su često širili zablude u vezi sa Tajvanom, pa čak i otvoreno davali lažne opaske koje krše tri nenuklearna principa nacije“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima u utorak.

Ti principi uključuju zabranu posedovanja, proizvodnje ili dozvoljavanja uvođenja nuklearnog oružja. Japan, jedina zemlja koja je ikada bila napadnuta nuklearnim oružjem, usvojila je pacifistički ustav nakon poraza u Drugom svetskom ratu.

Međutim, Abe je u televizijskom intervjuu u nedelju rekao da Japan više ne bi trebalo da smatra da je „tabu“ razmatranje nuklearnog oružja na svom tlu. Napomenuo je da više članica NATO-a ima američko strateško oružje prema sporazumima o podeli nuklearnog oružja sa Vašingtonom, dodajući: „Moramo da razumemo kako se održava bezbednost širom sveta“.

Abe je takođe pozvao SAD da se obavežu da će vojno intervenisati ako Tajvan napadne Kina, čime je okončana njihova strategija „dvosmislenosti“ po tom pitanju. Vojni sukob između Kine i Tajvana bi predstavljao bezbednosnu hitnu situaciju za Japan.

Vang je rekao da japanski lideri moraju biti „oprezni u rečima i delima po pitanju Tajvana kako bi prestali da izazivaju probleme“. On je dodao: „Snažno tražimo od Japana da duboko razmisli o svojoj istoriji.