Apple, Ford, Google, drugi veliki američki brendovi pridružuju se korporativnom talasu izbegavajući Rusiju

Apple, Ford, Google, drugi veliki američki brendovi pridružuju se korporativnom talasu izbegavajući Rusiju

Neke od najpoznatijih američkih kompanija, uključujući Apple, Google, Ford, Harlei-Davidson i Ekkon Mobil, prekorele su i odbile Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu, pod stalnim pritiskom investitora i potrošača koji osuđuju nasilje.

Apple Inc kasno u utorak saopštio je da je obustavio prodaju iPhone-a i drugih proizvoda u Rusiji, dodajući da unosi izmene u svoju aplikaciju Maps kako bi zaštitio civile u Ukrajini.

Tehnološke kompanije, uključujući Alphabet Inc Gugl, izbacile su ruske državne izdavače iz svojih vesti, a Ford Motor – sa tri fabrike zajedničkih preduzeća u Rusiji – rekao je svom ruskom proizvodnom partneru da obustavlja poslovanje u zemlji. Proizvođač motocikala Harlei-Davidson Inc obustavio je isporuke svojih bicikala.

Ekkon Mobil Corp saopštio je da će prekinuti poslovanje u Rusiji i da preduzima korake za izlazak iz poduhvata Sahalin-1, prateći korake britanskih energetskih giganata Shell Plc i BP, najvećeg stranog investitora u Rusiji.

Mnoge korporacije su bile neobično jasne u svojoj osudi Rusije.

„Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji pate kao rezultat nasilja“, naveo je Apple u saopštenju.

Obim kompanija koje su zauzele ovakav stav povećao se tokom dana dok su rakete pogađale velike gradove u Ukrajini.

„Ford je duboko zabrinut zbog invazije na Ukrajinu i pretnji po mir i stabilnost kao posledica toga. Situacija nas je primorala da preispitamo naše operacije u Rusiji“, rekao je Ford, dodajući višednevne najave globalnih automobilskih kompanija.

„Žalimo rusku vojnu akciju koja narušava teritorijalni integritet Ukrajine i ugrožava njen narod“, rekao je Ekson i dodao da neće ulagati u nova dešavanja u Rusiji.

Boeing je suspendovao delove, održavanje i tehničku podršku za ruske aviokompanije, objavio je izveštač Politiko na Tviteru. Američki proizvođač aviona suspendovao je velike operacije u Moskvi i takođe će privremeno zatvoriti kancelariju u Kijevu, navodi se u tvitu. Boing nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Ograničenja sa Zapada su teško pogodila rusku ekonomiju, pri čemu je valuta rublje pala čak za trećinu na rekordno nizak nivo. Finansijska izolacija raste jer brodarske kompanije kažu da neće opsluživati ruske luke.

Očekuje se da će američka vlada zabraniti ruske letove iz američkog vazdušnog prostora čim u sredu.

A bum interesovanja investitora za faktore zaštite životne sredine, društva i upravljanja (ESG) otežava onim kompanijama koje sede po strani.

Ruske kompanije su u posebnoj opasnosti sa takvim zapadnim investitorima, jer često nisu otvorene za razgovore o promeni svog ponašanja, rekao je TJ Kistner, potpredsednik Segal Marco Advisorsa, velikog američkog konsultanta za penzije.

Zapadni investitori mogu odgovoriti povlačenjem. „Jedini način delovanja za mnoge je jednostavno oduzimanje imovine“, rekao je Kistner.

Moskva je odgovorila tako što je privremeno sprečila strane investitore da prodaju rusku imovinu.

Velike tehnološke kompanije takođe nastavljaju sa naporima da spreče ruske snage da iskoriste prednosti njihovih proizvoda.

Apple je saopštio da je blokirao preuzimanje aplikacija nekih državnih novinskih servisa van Rusije.

Microsoft je ranije rekao da će ukloniti mobilne aplikacije ruskog državnog medija RT iz svoje Vindovs App prodavnice i zabraniti oglase na medijima koje sponzoriše ruska država. Gugl je zabranio RT i drugim ruskim kanalima da primaju novac za reklame na veb lokacijama, u aplikacijama i video snimcima na Jutjubu, slično potezu Fejsbuka.