Najmanje 6 povređeno u eksploziji koja je uništila zgradu vlade u Harkovu

Najmanje 6 povređeno u eksploziji koja je uništila zgradu vlade u Harkovu

Najmanje šest osoba je povređeno, uključujući dete, u eksploziji u drugom najvećem ukrajinskom gradu, Harkovu, saopštila je ukrajinska Državna služba za vanredne situacije u Telegramu u utorak.

Eksplozija je uništila zgradu vlade, prema video snimcima incidenta koje su objavili ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova (MOFA) i zvaničnici ukrajinske vlade. Snimci su objavljeni na društvenim mrežama u utorak rano po lokalnom vremenu i verifikovao ih je CNN.

„Rusija vodi rat kršeći međunarodno humanitarno pravo. Ubija civile, uništava civilnu infrastrukturu. Glavna meta Rusije su veliki gradovi koji su sada gađani njenim projektilima“, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru u utorak, podelivši video koji pokazuje nešto što izgleda kao raketni napad na zgradu regionalne državne administracije u Harkovu.

Odvojeni video koji je postavio Kostjantin Nemičev, načelnik štaba odbrane Harkova, pokazuje posledice navodnog udara, uključujući unutrašnjost zgrade koja je pretvorena u ruševine.

U zgradi Područne državne uprave nalaze se kancelarije lokalne samouprave. Nalazi se na „Trgu slobode“ — glavnom trgu Harkova i arhitektonskom obeležju.

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, takođe je podelio video na svom zvaničnom Telegram nalogu snimljen sa nivoa ulice na Trgu slobode. Na snimku se vidi mesto eksplozije i ruševine na tlu gde je nekada stajala zgrada regionalne državne administracije Harkova.