Ukrajina pokreće ‘IT armiju’, cilja na ruski sajber prostor

Ukrajina pokreće ‘IT armiju’, cilja na ruski sajber prostor

Ukrajina će stvoriti „IT armiju“ za borbu protiv ruskih digitalnih upada, izjavio je u subotu potpredsednik vlade Mihail Fedorov.

Ukrajina je pozvala svoje hakersko podzemlje da pomogne u zaštiti kritične infrastrukture i sprovođenju misija sajber špijuniranja protiv ruskih trupa, ekskluzivno je preneo Rojters prošle nedelje.

„Mi stvaramo IT armiju“, napisao je Fedorov u tvitu koji se povezao sa kanalom u aplikaciji za razmenu poruka Telegram koji je objavio listu istaknutih ruskih veb-sajtova.

„Biće zadataka za sve. Nastavljamo da se borimo na sajber frontu. Prvi zadatak je na kanalu za sajber specijaliste“,

Telegram kanal naveo je veb stranice 31 velike ruske kompanije i državne organizacije, uključujući energetskog giganta Gazprom (ELGZI.MM), drugog po veličini ruskog proizvođača nafte Lukoil, tri banke i nekoliko vladinih veb stranica.

Kremlin.ru, zvanični sajt Kremlja i kancelarije ruskog predsednika Vladimira Putina, isključen je u subotu u očiglednom distribuiranom napadu uskraćivanja usluge (DDoS).

Zlonamerni softver za brisanje podataka otkriven je kako kruži u Ukrajini prošle nedelje i pogodio je stotine računara, prema istraživačima kompanije za sajber bezbednost ESET.

Sumnja je pala na Rusiju, koja je više puta optužena za hakovanje Ukrajine i drugih zemalja. Među žrtvama su vladine agencije i finansijska institucija.

Britanija i Sjedinjene Države su saopštile da ruski vojni hakeri stoje iza niza DDoS napada prošle nedelje koji su nakratko isključili ukrajinske bankarske i vladine veb stranice pre ruske invazije.