Kako se zaštititi od prevaranata koji nude lažne poslove

Kako se zaštititi od prevaranata koji nude lažne poslove

Poslednjih godinu dana svedoci smo porasta prevara na tržištu rada, što je dodatno otežalo proces zapošljavanja. Eva Velaskez, predsednica i izvršna direktorka Resursnog centra za krađu identiteta, upozorava da se prevaranti sve više predstavljaju kao regruti na onlajn platformama za zapošljavanje, pokušavajući da iskoriste ljude nudeći privlačne, ali lažne poslovne ponude.

Jedan od primera je slučaj Tehseen Islama, analitičara za osiguranje kvaliteta, koji je postao žrtva prevare kada je dobila ponudu za posao od navodno poznate kompanije za marketing tehnologije. Nakon što je deponovala ček od kompanije i poslala novac za opremu, saznala je da je reč o prevari, izgubivši novac i otkrivši da je podelila lične podatke sa prevarantima.

Stručnjaci upozoravaju da prevaranti koriste različite taktike, uključujući lažne poslove i direktne poruke, kako bi došli do ličnih podataka i novca od tražilaca posla. Legitimni poslodavci, sa druge strane, ne bi trebalo da traže osetljive informacije kao što su brojevi socijalnog osiguranja pre nego što ponude posao.

Kako bi se izbegle prevare, preporučuje se pažljivo istraživanje kompanije ili regrutera pre nego što se pristupi bilo kakvim zahtevima ili transakcijama. Treba proveriti autentičnost oglasa za posao, kontaktirati kompaniju direktno preko zvaničnog sajta i izbegavati odgovaranje na sumnjive poruke ili linkove.

Važno je biti oprezan i prilikom korišćenja onlajn platformi za zapošljavanje poput LinkedIn-a i Indeed-a, kako bi se izbegle lažne ponude poslova koje mogu biti postavljene od strane prevaranata. Islama je nakon iskustva sa prevarantima postao oprezniji i sada primenjuje dodatne korake provere identiteta regrutera i kompanija pre nego što pristupi bilo kojoj ponudi posla.

U slučaju da postanete žrtva prevare, preporučljivo je prijaviti incident Federalnoj trgovinskoj komisiji. Važno je razlikovati legitimne poslovne ponude od prevara kako bi se zaštitili od gubitka novca i otkrivanja ličnih podataka.