Kamala Haris izazvala kontroverzu upoređivanjem Donalda Trampa sa Hitlerom

Kamala Haris izazvala kontroverzu upoređivanjem Donalda Trampa sa Hitlerom

Demokratska kandidatkinja za predsednicu Sjedinjenih Država, Kamala Haris, izazvala je kontroverzu nakon što je uporedila svog političkog suparnika, republikanca Donalda Trumpa, sa Adolfom Hitlerom, nacističkim liderom iz Drugog svetskog rata. Ova izjava je izazvala reakciju preživelih holokausta, poput 94-godišnjeg Džerija Vartskeog, koji je bio zatvoren u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau. Vartski je istakao da je lično pretrpeo strahote Hitlerovog režima i da je ovaj potez Harisove jedan od najgorih koje je ikada čuo.

Na drugoj strani, Haris je odgovorila na tvrdnje bivšeg Trampovog šefa kabineta, Džona Kelija, koji je naveo da je Tramp privatno hvaleo Hitlera i govorio o nekim „dobrim stvarima“ koje je on učinio. Haris je istakla da je zabrinjavajuće što se Tramp poziva na Hitlera, nazivajući ga fašistom i potencijalnim diktatorom.

Vartski je javno pozvao jevrejsku zajednicu da podrži Trampa na izborima, navodeći da je ovaj kandidat uvek stajao uz jevrejski narod i Izrael. Tramp je, s druge strane, odgovorio kako Haris povećava retoriku u kampanji, nazivajući je Adolfom Hitlerom, te ističući kako to čini jer „vidi da gubi“.

Prema poslednjim anketama, rezultati su izjednačeni između Trampa i Haris, sa obe strane beležeći podršku od oko 48% birača. Ova izborna trka, prema analizama Njujork tajmsa i Sijena koledža, pokazuje da je situacija veoma neizvesna.