Rast cena kafe i kakaoa

Rast cena kafe i kakaoa

Koliko je kafa poskupela najbolje pokazuje podatak zvanične evropske statistike. Naime, uvoz kafe u EU je 2023. godine bio na nivou onog iz 2013. godine, kada je takođe uvezeno 2,7 miliona tona, ali je vrednost značajno porasla – za čak 3,3 milijarde evra. Cena kafe raste i u ovoj godini, a u istom smeru se kreće i cena kakaoa, osnovnog sastojka proizvoda konditorske industrije.

Evropska unija je prošle godine uvezla 2,7 miliona tona kafe iz zemalja koje nisu članice EU, u vrednosti od 10,6 milijardi evra, objavio je u oktobru Eurostat. Ova količina je ostala skoro stabilna u poređenju sa 2013. godinom, kada je takođe uvezeno 2,7 miliona tona, ali je vrednost znatno porasla – sa 7,3 milijarde evra pre deset godina, na lanjskih 10,6 milijardi evra.

U proteklih deset meseci, od kraja 2023, cena arabika kafe porasla je za više od 70 odsto, dok je skok cene robuste više nego trostruka – 230 odsto. Kod kakaoa, osnovnog sastojka konditorske industrije, situacija sa rastom cene je još drastičnija – tokom maja ove godine cena mu je bila pet puta veća od lanjske u ovom periodu, da bi se sada spustila na „svega“ tri puta veći nivo.

U Atlantik grupi, koja ima najveći udeo na tržištu proizvodnje i veleprodaje tradicionalne (domaće) pržene kafe ističu da već duže vreme posluju u okruženju visokih cena sirovina i usluga „koje vrše snažan pritisak na celu industriju i njih kao proizvođače“.

„To u poslednje vreme posebno dolazi do izražaja kad je reč o tržištu kafe i kakaoa“, kažu za portal N1 u Atlantik grupi, proizvođaču „Grand“, „Doncafe“, „Bonito“, „C kafe“ i „Barkafe“.

Uzroke, kako navode, generalno treba tražiti u slabijim berbama zbog klimatskih uslova, logističkim problemima s pristizanjem brodova, špekulativnim aktivnostima fondova na berzama, „te uopšteno manjoj raspoloživosti sirovine na tržištu zbog sve veće konzumacije“.

„U slučaju kafe, zbog skoka nabavne cene robuste, nabavna cena arabike takođe raste. Upravo obrana berba u Brazilu pokazala se manjom od očekivane, što nas dovodi u još jednu godinu sa manjom raspoloživošću arabike u odnosu na potražnju“, objašnjavaju u Atlantik grupi.