Tajvan želi da se pridruži MMF-u kako bi dobio finansijsku zaštitu od Kine

Tajvan želi da se pridruži MMF-u kako bi dobio finansijsku zaštitu od Kine

Tajvan, ekonomska sila slična Poljskoj, ali bez članstva u globalnim organizacijama, aktivno radi na pridruživanju Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). MMF, koji okuplja 190 zemalja i pruža finansijsku pomoć i hitne zajmove svojim članicama, predstavlja važan korak ka jačanju finansijske stabilnosti Tajvana.

Tokom godišnjih sastanaka MMF-a i Svetske banke, predstavništvo Tajpeja u Vašingtonu istaklo je da bi članstvo u MMF-u unapredilo finansijsku otpornost ostrva. Ova inicijativa deo je šireg napora Tajvana da unapredi svoj globalni status. Pored MMF-a, Tajvan takođe teži učestvovanju na Svetskoj zdravstvenoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije UN i pridruživanju Interpolu, uz podršku SAD i njihovih saveznika.

Međutim, Kina, koja smatra Tajvan odcjepljenom provincijom, blokira takve napore i ističe da predstavlja Tajvan na međunarodnim forumima. U literaturi MMF-a, Tajvan je sada naznačen kao „Kineska provincija Tajvan“. Ova situacija stavlja ostrvo u tešku poziciju u ostvarivanju svojih ciljeva.

Godine 2020, tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, podržao je zakon kojim se zagovara članstvo ili posmatrački status Tajvana u međunarodnim organizacijama kao što je MMF. Američki Stejt department naglasio je da bi svet mogao imati koristi od ekspertize i resursa Tajvana u suočavanju sa globalnim izazovima.

MMF zasad nije komentarisao napore Tajvana za članstvo, dok SAD imaju značajan uticaj u ovoj grupi, ali je Kina takođe moćna, s obzirom na svoje glasačko pravo. Ideja da se Tajvan pridruži MMF-u proističe iz potrebe za zaštitom ostrva od eventualnih finansijskih napada Kine.

U nedavnom izveštaju Tajvanske akademije za bankarstvo i finansije istaknuto je da bi Kina mogla destabilizovati tajvansku valutu kroz tržište akcija i devizne manipulacije. Članstvo u MMF-u omogućilo bi Tajvanu pristup fondu koji bi mu pružio dodatne resurse za odbranu.

U SAD, Predstavnički dom odobrio je nacrt zakona kojim se Sjedinjene Države obavezuju da podrže članstvo Tajvana u MMF-u, što odražava rastuću zabrinutost zbog pretnji koje Peking upućuje Tajvanu, ključnom igraču u globalnom snabdevanju računarskim čipovima.

Poslanik Patrick McHenri naglasio je potrebu da SAD pruže finansijsku podršku Tajvanu, ističući značaj ekonomije ostrva za globalnu zajednicu. Ova inicijativa nailazi na podršku, uz primer Kosova, koje je članica MMF-a iako nije priznato od strane UN.