Kusturica o litijumu i uključivanju u politiku: Tom kanalizacijom nisam hteo da plivam

Kusturica o litijumu i uključivanju u politiku: Tom kanalizacijom nisam hteo da plivam

Ime proslavljenog reditelja Emira Kusturice poslednjih dana je u žiži javnosti, jer se u nedavnom intervjuu Sputnjiku otvoreno usprotivio kopanju litijuma u Srbiji.

Rekao je da je spreman da izgubi život u borbi protiv onih koji uništavaju životnu sredinu, odnosno onih koji su hteli da kopaju kobalt, nikl, ili žele da rade litijum na teritoriji Srbije.

To je izazvalo snažne reakcije u javnosti, pa i nadu da će se Kusturica uključiti u politički život i stati na čelo kolone onih koji se protive projektu Jadar i kopanju litijuma u Srbiji.

Međutim, proslavljeni reditelj kaže za Danas da nema nameru da se valja u političkom blatu, ali da je njegova politika uvek bila i biće – zaštita životne sredine.

„Moja pozicija nije promenjena od vremena kada sam vam dao prvi intervju i rekao da je zaštita životne sredine jedina politika koja me zanima. Moj životni stil je zaštita životne sredine. Tako treba razumeti moje poslednje javljanje i dovesti ga u vezu sa životnim pitanjima Srbije, nikako uključivanje u politiku. Tom kanalizacijom nisam hteo da plivam ni kada sam bio mnogo mlađi“, rekao je Kusturica.

Koliko su šira javnost, ekološka udruženja i pojedinci pozdravili reakciju reditelja u vezi sa litijumum, toliko su prorežimski, fantomski pokreti, poput Kopaćemo, pokrenuli kampanju spinova i laži, išavši do te mere da su napravili fotomontažu nadgrobnog spomenika sa Kusturicom, najavljujući i vreme smrti. Objavu su u međuvremenu izbrisali, preneo je Danas.