Nova vakcina može privremeno da steriliše pse na jednu godinu

Nova vakcina može privremeno da steriliše pse na jednu godinu

Čile je lansirao vakcinu opisanu kao prvu takve vrste koja steriliše pse godinu dana i očekuje se da će se prodavati u nekoliko desetina zemalja.

Injekcija sprečava seksualno ponašanje i reprodukciju, nudeći alternativu nepovratnoj hirurškoj kastraciji, kažu njeni tvorci.

„Ovo je prva vakcina ove vrste u svetu za pse“, rekao je Leonardo Saenc, sa Fakulteta veterinarskih nauka Univerziteta u Čileu.

Istraživač i njegov tim od 2009. rade na razvoju vakcine, koja je počela da se distribuira ovog meseca u južnoameričkoj zemlji.

Stimuliše antitela i zaustavlja proizvodnju polnih hormona na godinu dana i kod muških i kod ženskih pasa.

„Sve je blokirano: seksualna aktivnost i plodnost“, rekao je Saenz.

Vakcina Egalitte patentirana je u 40 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Argentinu i Brazil, kao i u Evropskoj uniji.

U Čileu, to košta 50 dolara po vakcini.

Ivan Gutijerez, 27-godišnji student, odveo je svog psa Frančeska u veterinarsku kliniku u Santjagu da mu daju injekciju.

„Nisam baš želeo da se operiše“, rekao je.

On nije jedini koji brine o hirurškoj kastraciji.

„Većina vlasnika se plaši operacije“, rekla je Mariela del Saz, veterinar klinike, ističući rizik od kardiorespiratornog zastoja.

Druga metoda privremene kastracije za pse uključuje umetanje hormonskog implantata ispod kože, ali to „može izazvati neželjene efekte“, rekao je Saenz.