Izrael je potvrdio ubistvo potencijalnog naslednika Nasralaha

Izrael je potvrdio ubistvo potencijalnog naslednika Nasralaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su da su eliminisale pretpostavljenog naslednika preminulog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u vazdušnom napadu ranije ovog meseca. Hashem Safieddine ubijen je u Bejrutu zajedno sa šefom obavještajne službe grupe, saopštila je ID.

„Sada se može potvrditi da su u napadu pre otprilike tri nedelje, Hashem Safieddine, šef Hezbolahovog Izvršnog veća, i Ali Husein Hazima, šef Hezbolahove obaveštajne uprave, ubijeni zajedno sa drugim komandantima Hezbolaha“, saopštila je ID u saopštenje u utorak.

Napad se dogodio 4. oktobra u predgrađu Bejruta Dahieh, pretežno šiitskoj oblasti i uporištu Hezbolaha.

Izraelski avioni ispalili su projektile na Hezbolahov podzemni štab obaveštajnih službi, koji se nalazi u civilnoj oblasti Dahieh, saopštila je ID. „Više od 25 terorista” je bilo u štabu u trenutku napada, dodaje ID, ne potvrđujući koliko je od tog broja ubijeno ili povređeno.

U medijskim izveštajima u vreme napada navodi se da su šanse da bilo ko u zoni eksplozije preživi napad „skoro nula“, citirajući libanske zvaničnike. Al-Arabija je prijavila Safiedineovu smrt za nekoliko sati, ali IDF nije izdala zvaničnu potvrdu do utorka.

Pre Nasralahove smrti, Safiedin je često opisivan kao drugi najviši član Hezbolaha. Safiedin, 60-godišnji sveštenik i Nasralahov rođak, očekivalo se da će preuzeti vođstvo organizacije nakon što je ID ubio Nasralaha u vazdušnom napadu na Dahieh u septembru.

Hezbolah je, međutim, umanjio važnost ovih glasina. U saopštenju objavljenom krajem septembra, paravojna grupa je rekla da „vesti koje su kružile neke medijske kuće o organizacionim procedurama u rukovodstvu Hezbolaha nakon mučeničke smrti… generalnog sekretara nisu od značaja i da se na njih ne može osloniti“.

Borbe između ID-a i Hezbolaha intenzivirane su od smrti Nasralaha i Safidina, a militanti su prošle nedelje objavili da su ušli u „novu i eskalirajuću fazu u sukobu sa izraelskim neprijateljem“. Raketni napadi na severni Izrael intenzivirali su se tokom vikenda, a Hezbolah je preuzeo odgovornost za gađanje rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua dronom napunjenim eksplozivom u subotu.

Izraelske snage su vodile operaciju niskog intenziteta protiv boraca Hezbolaha duž izraelsko-libanske granice do septembra, kada je očigledna izraelska sabotaža hiljada komunikacionih uređaja Hezbolaha označila početak velike vazdušne kampanje u Libanu. Ubrzo nakon toga usledila je kopnena invazija, a broj mrtvih u Libanu trenutno iznosi preko 2.400 ljudi prema Ministarstvu zdravlja zemlje.

IDF tvrdi da je ubio više od 1.500 operativaca Hezbolaha od početka rata između Izraela i Hamasa prošle godine, ali libanski militanti navode broj bliži 500. IDF je imenovao 43 vojnika ubijenih u graničnim sukobima i kopnenim operacijama u Libanu, ali Hezbolah smatra da su pravi gubici Izraela znatno veći.