Zašto uživamo u strahu? Psihološke koristi od horora i ukletih kuća

Zašto uživamo u strahu? Psihološke koristi od horora i ukletih kuća

U svetu gde stvarni strahovi, poput nasilja i sukoba, konstantno prete, mnogi se okreću kontrolisanom strahu kroz zabavne sadržaje poput horor filmova i ukletih kuća. Prema procenama kompanije America Haunts, Amerikanci godišnje troše više od 500 miliona dolara na uklete kuće, a ova vrsta zabave donosi više od pukog uzbuđenja.

Sarah Kollat, profesor psihologije na Penn State-u, istražuje duboke psihološke razloge za ovu fascinaciju strahom. U članku se navodi da je izlaganje kontrolisanom strahu korisno za emocionalno i društveno povezivanje. Ova iskustva pomažu ljudima da ojačaju socijalne veze, kao i da se psihološki pripreme za stvarne pretnje.

Kollat objašnjava da doživljavanje straha u sigurnom okruženju aktivira prirodne reakcije tela, oslobađajući neurotransmitere poput dopamina, što pruža osećaj zadovoljstva. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno konzumiraju horor sadržaje mogu biti otporniji na stvarne životne stresore, kao što je pandemija COVID-19.

Dok se suočavamo sa svakodnevnim strahovima, iskustva poput posete ukletim kućama ili gledanja horor filmova mogu biti način da se povežemo sa drugima i pripremimo se za neizvesnost. Sledeći put kada planirate filmsku večeru, možda razmislite o mračnom trileru – to može biti dobro za vaše emocionalno zdravlje.