Izrael: U Gazu ušlo 114 kamiona sa humanitarnom pomoći

Izrael: U Gazu ušlo 114 kamiona sa humanitarnom pomoći

Izraelsko vladino telo koje nadgleda humanitarnu pomoć (COGAT) saopštilo je da je 114 kamiona pomoći juče ušlo u Gazu, preko graničnih prelaza Karem Abu Salem i Bejt Hanun

COGAT je na na društvenoj mreži Iks saopštio da su humanitarnu pomoć, koju je prevezao 21 kamion, prikupile međunarodne organizacije u Gazi, prenela je Al Džazira.

U Gazu je ušlo i osam cisterni sa gorivom i šest cisterni sa gasom za kuvanje, dok su dva tankera sa gorivom određena za humanitarne svrhe u severnoj Gazi.

Humanitarni stručnjaci i humanitarne grupe već dugo upozoravaju na to da ograničena količina pomoći koja dolazi u Gazu nije ni blizu dovoljnim količinama.

Pre početka rata, u Pojas Gaze svakog dana je ulazilo u proseku 500 kamiona koji su prevozili pomoć i drugu robu.

Prošle nedelje najviši zvaničnici Sjedinjenih Država upozorili su Izrael da bi američka vlada mogla biti prinuđena da smanji podršku toj zemlji ukoliko Izrael ne preduzme „hitne i održive akcije“ kako bi omogućio dolazak veće količine humanitarne pomoći u Gazu.

Borci za ljudska prava i pravni eksperti u isto vreme su pozvali Sjedinjene države da poštuju zakon i odmah obustave pomoć Izraelu.