Više ortopedskih operacija povezano s rizikom od neuhranjenosti i povećanom smrtnosti

Više ortopedskih operacija povezano s rizikom od neuhranjenosti i povećanom smrtnosti

Na godišnjem sastanku ANESTESIOLOGI 2024. predstavljena je zabrinjavajuća studija koja sugeriše da pacijenti koji prolaze kroz više ortopedskih operacija tokom istog boravka u bolnici imaju veći rizik od neuhranjenosti. Ova neuhranjenost, rezultat ponovljenog i produženog gladovanja, može značajno usporiti oporavak i povećati verovatnoću smrtnog ishoda.

Istraživanje, koje je analiziralo podatke više od 28 miliona pacijenata između 2016. i 2019. godine, pokazalo je da je 6,5% pacijenata dijagnostikovano sa neuhranjenostima nakon prijema. Pacijenti sa neuhranjenostima imali su prosečno 2,31 operaciju, dok su oni bez ovog problema imali prosečno 1,57 operacija.

Stručnjaci, uključujući Ivie Izekor, studenta četvrte godine medicine na Tekas A&M College of Medicine, naglašavaju da trenutni protokoli postovanja pre operacije, koji obično zahtevaju post od najmanje osam sati, mogu dovesti do ozbiljnog gladovanja kod pacijenata koji su podvrgnuti višestrukim operacijama.

Istraživači pozivaju na uvođenje personalizovane nutritivne podrške tokom hospitalizacije, što može uključivati procene ishrane od strane dijetetičara i dodatke ishrani, kako bi se smanjio rizik od neuhranjenosti i ubrzao oporavak pacijenata. Ovi nalazi ukazuju na potrebu za prilagođavanjem kliničkih praksi u cilju očuvanja zdravlja i dobrobiti pacijenata.