Studija: Bolja povezanost okeana povećava populaciju riba na grebenu

Studija: Bolja povezanost okeana povećava populaciju riba na grebenu

Istraživanje sprovedeno pod vođstvom Univerziteta u Oksfordu otkrilo je značaj okeanografske povezanosti za obilje ribljih populacija duž zapadnog Indijskog okeana (VIO). Studija, objavljena u časopisu ICES Journal of Marine Sciences, istakla je ključnu ulogu kretanja i razmene vode između različitih regiona okeana u uticaju na grupe grebena biljojeda, od vitalnog značaja za očuvanje koralnih grebena.

Pored okeanografske povezanosti, istraživanje je identifikovalo i temperaturu površine mora i nivoe hlorofila kao značajne faktore predviđanja distribucije i obilja ribljih vrsta u VIO. Zaštita ovih grebena je od suštinskog značaja, posebno zbog značaja koji imaju za lokalne zajednice koje su uglavnom zavisne od njih za ishranu i prihode.

Profesorka Laura Varmuth, vođa istraživanja iz Odeljenja za biologiju na Univerzitetu u Oksfordu, istakla je važnost uključivanja povezanosti okeana u planiranje zaštićenih područja radi očuvanja grebena i ribljih populacija. Ona je naglasila da je potrebno razumeti kako faktori životne sredine utiču na riblje zajednice i istakla da je ova veza između okeanskih struja i ekologije riba ključna za razumevanje uticaja klimatskih promena.

Studija je takođe istakla da su temperature površine mora i nivoi hlorofila snažno povezani sa obiljem ribljih vrsta duž lanca ishrane. Profesor Mike Bonsall, takođe sa Univerziteta u Oksfordu, naglasio je imperativ razumevanja uticaja okeanskih obrazaca na ribu grebena, kao i potrebu za daljim istraživanjem uticaja ljudskih aktivnosti na ove ekosisteme.

Budući planovi istraživača uključuju proučavanje uticaja populacione gustine i tržišne udaljenosti na obilje i biomasu grebena u VIO, kao i predviđanje promena ekoloških i okeanografskih faktora u kontekstu različitih scenarija klimatskih promena. Saradnja više institucija, uključujući Nacionalni centar za okeanografiju u Sautemptonu, NVO CORDIO u Mombasi, Institut za zoologiju u Londonu i Program za nauku o moru Bertareli fondacije, omogućila je sprovođenje ove važne studije.