Naučnici pokazuju kako se sperma i jajna ćelija spajaju kao ključ u bravi

Naučnici pokazuju kako se sperma i jajna ćelija spajaju kao ključ u bravi

Saznanje o tome kako se spajaju sperma i jajna ćelija predstavljalo je dugo vremena zagonetku. Novo istraživanje sprovedeno od strane naučnika iz Austrije otkriva fascinantne detalje, pokazujući da proces oplodnje deluje poput ključa koji otvara vrata, pružajući uvid u mehanizam koji je prisutan u životinjskom carstvu, od riba do ljudi.

Andrea Pauli, istraživač sa Istraživačkog instituta za molekularnu patologiju u Beču, ističe značaj otkrića: „Identifikovali smo mehanizam koji je od suštinskog značaja za sve kičmenjake, koliko god možemo da zaključimo.“ Njihovo istraživanje je otkrilo da se tri proteina na površini sperme udružuju stvarajući ključ koji omogućava vežanje za jajnu ćeliju. Analize sprovedene na zebricama, miševima i ljudskim ćelijama pokazuju da je ovaj proces opstao kroz milione godina evolucije. Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu Cell.

Korišćenjem alatke za veštačku inteligenciju AlphaFold, razvijene od strane kompanije Google DeepMind, naučnici su identifikovali novi protein koji omogućava inicijalnu molekularnu interakciju između sperme i jajeta, pružajući uvid u način funkcionisanja ovog procesa u živim organizmima.

Ovo istraživanje ne samo da je otkrilo novi protein, već je i rasvetlilo način na koji proteini sarađuju kao tim kako bi omogućili prepoznavanje između sperme i jajeta, što je do sada bilo nepoznato.

Iako još uvek nije jasno kako sperma prodire u jajnu ćeliju nakon što se pričvrsti, naučnici se nadaju da će buduća istraživanja pružiti odgovore na ovo pitanje.

Osim što doprinosi osnovnom razumevanju procesa oplodnje, ovo istraživanje takođe postavlja temelje za razvoj muških kontraceptiva, ističe David Greenstein, stručnjak za genetiku i ćelijsku biologiju sa Univerziteta u Minesoti.

Najnovija studija dodatno ističe važnost ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju, naglašava Greenstein.