Lek za rak dojke pokazuje potencijal za retki rak slepog creva

Lek za rak dojke pokazuje potencijal za retki rak slepog creva

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u San Dijegu otkrili su da lek koji je odobrila FDA za lečenje raka dojke ima potencijal da bude efikasan terapeut za specifičnu vrstu raka slepog creva.

Rezultati kliničkog ispitivanja, objavljeni u onlajn izdanju Journal of Clinical Oncologi od 16. oktobra 2024., pokazuju da oralni lek, poznat kao palbociklib, stabilizuje rast tumora i smanjuje nivoe tumorskih markera u krvi kod pacijenata sa peritonealnom mucinoznom karcinomatozom (PMC). Ovaj oblik raka potiče iz slepog creva i često je otporan na standardnu hemoterapiju.

„Otkrivanje da je lek za rak dojke uspešan u lečenju podgrupe karcinoma slepog creva – gde su mogućnosti lečenja trenutno ograničene – označava značajan napredak u našoj borbi protiv ove bolesti“, rekao je ko-stariji autor Andrev Lovi, MD, profesor na Odseku. hirurgije i šef Odeljenja za hiruršku onkologiju na Medicinskom fakultetu UC San Diego i klinički direktor za hirurgiju raka u Moores Cancer Center u UC San Diego Health.

„Ovaj napredak uvodi prvu ciljanu terapiju za ovaj retki rak.“

Rak slepog creva je izuzetno neuobičajen i čini manje od 1% svih karcinoma gastrointestinalnog trakta, a Američko društvo za rak procenjuje da se u SAD svake godine dijagnostikuje manje od 2.000 slučajeva.

Studijska kohorta je uključivala 16 učesnika sa dijagnozom PMC, od kojih je većina prethodno bezuspešno primala druge tretmane. Istraživači su analizirali genetske mutacije prisutne u ovim vrstama raka i otkrili da tumori sa mutacijama u jednom specifičnom genu, GNAS, dobro reaguju na lek. Kod ovih pacijenata, krvni markeri povezani sa aktivnošću raka su smanjeni kod više od 80% pacijenata.

Laboratorijski rezultati su takođe pokazali da je lek usporio ili zaustavio umnožavanje ćelija raka, nudeći dobro podnošljivu alternativu hemoterapiji, koja je često povezana sa teškim neželjenim efektima.

„Ovaj lek se može primeniti odmah bez potrebe da se čeka na razvoj novog leka ili na odobrenje FDA“, rekao je ko-stari autor Shumei Kato, MD, vanredni profesor medicine na UC San Diego School of Medicine i medicinski onkolog na Zdravlje UC San Diego.

Kato, koji je takođe član Centra za rak u UC San Diego Moores, dodaje da studija naglašava naprednu upotrebu postojećih tretmana raka.

„Nalazi signaliziraju obećavajuću novu eru za lečenje raka slepog creva i potencijalno drugih retkih karcinoma sa sličnim genetskim mutacijama.“

Sledeći koraci uključuju istraživanje kako bi kombinovanje ovog leka sa tradicionalnim hemoterapijama i novijim ciljanim terapijama moglo dodatno poboljšati njegovu efikasnost.

„Ova revolucionarna studija potvrđuje našu jedinstvenu poziciju kao jedinog sveobuhvatnog centra koji je odredio Nacionalni institut za rak (NCI) u regionu i našu posvećenost otkrivanju i ponudi najsavremenijih opcija lečenja“, rekla je Diane Simeone, MD, direktorka Moores Cancer. Centar u UC San Diego Health.

„Kao akademski medicinski centar, naši klinički istraživači vode ispitivanja koja identifikuju obećavajuće nove tretmane i pružaju nadu pacijentima koji su ranije imali malo opcija.“