Studija otkriva široko rasprostranjenu izloženost hemikalijama koje ometaju hormone tokom trudnoće

Studija otkriva široko rasprostranjenu izloženost hemikalijama koje ometaju hormone tokom trudnoće

Studija objavljena u Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology otkrila je da skoro sve trudnice unose gljivični toksin zearalenon (ZEN), koji oponaša estrogen u telu i ometa reprodukciju kod nekih životinja.

Istraživači sa Rutgersa i Univerziteta u Ročesteru otkrili su ZEN ili njegove metabolite u 97% uzoraka urina trudnica i 84% placente.

ZEN je vrsta mikoestrogena, jedinjenja sličnog estrogenu proizvedenog od određenih plesni koje kontaminiraju žitarice, meso i prerađenu hranu širom sveta. Najčešći je kod useva kao što su kukuruz, pšenica i ječam. Iako je dobro proučavan kod životinja, gde može da izazove reproduktivne probleme, manje se zna o njegovim efektima na ljude.

„Mi smo tek na početku proučavanja kako ova jedinjenja utiču na ljudska tela u svim fazama razvoja“, rekao je Zorimar Rivera-Nunjez, docent na Rutgers School of Public Health i viši autor studije.

ZEN je toliko strukturno sličan hormonu 17β-estradiolu da se vezuje za estrogenske receptore. Velike doze smanjuju broj i veličinu potomaka kod goveda, svinja, miševa i pacova. Paradoksalno, ova jedinjenja takođe promovišu rast stoke nakon rođenja, toliko da američki farmeri rutinski doziraju stoku sintetičkom verzijom ZEN-a.

Da bi proučavali nivoe izloženosti tokom trudnoće, istraživači su prikupili uzorke urina od 317 žena u Rochesteru, NI. Takođe su prikupili 271 uzorak placente i pitali učesnike studije o životnim izborima, kao što je njihova tipična ishrana.

Žene sa višim indeksom telesne mase i one koje su ranije rađale obično imaju više ZEN nivoe u urinu.

Dijeta je takođe uticala na izlaganje. Žene sa zdravijom ishranom, posebno one koje jedu više proteina i povrća, imale su niži nivo izloženosti. Dijeta sa većom količinom ultra-prerađene hrane bila je povezana sa povećanom koncentracijom ZEN-a.

„Za svaki 1 odsto veću potrošnju ultra-obrađene hrane, postojala je veća izloženost mikoestrogenu“, rekla je glavna autorka Kerolin Kinkejd, koja je proučavala zearalenon za svoj doktorat. tezu u programu Rutgers School of Graduate Studies Ekposure Science.

Studija se pojavljuje usred sve veće zabrinutosti zbog hemikalija koje ometaju endokrini sistem u životnoj sredini. Za razliku od mnogih drugih hemikalija, ZEN se već dugo nalazi u našoj hrani, ali izloženost se može povećati zbog moderne proizvodnje hrane i klimatskih promena.

„Ovo je izloženost klimatskim promenama“, rekla je Rivera-Nunjez. „Trenutni podaci o mikotoksinima predviđaju da će se nivoi ovih hemikalija povećati kako budemo imali toplije temperature i vreme.“

Neke studije ćelija sugerišu da ZEN može biti moćniji od drugih poznatih endokrinih disruptora kao što su BPA ili ftalati. Međutim, njeni zdravstveni efekti na ljude ostaju nejasni. Prethodno istraživanje tima otkrilo je povezanost između izloženosti ZEN-u i izmenjenih nivoa polnih hormona kod trudnica i krvi iz pupčane vrpce.

Istraživači nastavljaju da istražuju potencijalne uticaje na zdravlje. Predstojeće studije će ispitati povezanost sa povećanjem telesne težine u trudnoći, razvojem placente i rastom i razvojem deteta.

„Napred, želeli bismo da proširimo ono što sada radimo kako bismo sagledali zdravlje dece sve do puberteta“, rekla je Rivera-Nunjez.

Za sada, nalazi mogu pružiti još jedan razlog za zdravu ishranu tokom trudnoće, rekli su istraživači, iako su primetili da je ZEN toliko rasprostranjen u hrani da bismo morali da kreiramo propise koji imaju za cilj da kontrolišu prisustvo mikoestrogena u lancu ishrane kako bismo smanjiti izloženost stanovništva.

„Ljudi koji žele da smanje svoju izloženost mogu to učiniti tako što će sveukupno smanjiti potrošnju ultra-prerađene hrane“, rekao je Kinkejd.