Novi tip insulina mogao bi da pomogne dijabetičarima da izbegnu nagli pad nivoa šećera u krvi

Novi tip insulina mogao bi da pomogne dijabetičarima da izbegnu nagli pad nivoa šećera u krvi

Modifikovani insulin koji može da spreči iznenadne padove šećera u krvi demonstriran je u laboratorijskim eksperimentima i na životinjskim modelima, piše u časopisu Priroda. Ovo bi moglo da obezbedi fleksibilniji način za dopunu insulina za osobe sa dijabetesom i smanji nagle padove glukoze u krvi.

Za neke ljude sa dijabetesom, potrebne su dodatne injekcije insulina za kontrolu nivoa glukoze u krvi. Teško je predvideti fluktuacije nivoa glukoze u krvi, što otežava odabir odgovarajućih doza insulina. Čak i malo visoka doza može dovesti do hipoglikemije (nivo glukoze u krvi se previše smanjuje), što može biti opasno po život.

Istraživač Rita Slaabi i kolege predstavljaju modifikovani oblik insulina sa aktivnošću koja varira u zavisnosti od nivoa glukoze u krvi. Molekul, nazvan NNC2215, opremljen je prekidačem koji se može otvarati i zatvarati kao odgovor na glukozu. Pod visokim koncentracijama glukoze, prekidač se otvara, a insulin postaje aktivniji, uklanjajući glukozu iz krvi. Kada se nivo glukoze smanji, prekidač se pomera u zatvoreno stanje, što sprečava uzimanje glukoze.

Laboratorijski eksperimenti su pokazali da se nakon povećanja koncentracije glukoze od 3 do 20 mM (približno opseg fluktuacije koji doživljavaju osobe sa dijabetesom), afinitet NNC2215 insulinskog receptora povećao za 3,2 puta, potvrđujući njegov potencijal da reaguje na promene nivoa glukoze u krvi. Na modelima dijabetesa kod pacova i svinja, NNC2215 se pokazao efikasnim kao humani insulin u snižavanju glukoze u krvi. Pokazalo se da njegova povećana osetljivost na glukozu obezbeđuje zaštitu od hipoglikemije kod ovih životinja.

Ovaj modifikovani insulin obećava u sprečavanju naglih padova glukoze koji mogu ozbiljno uticati na osobe sa dijabetesom, posebno tokom spavanja. Ovo bi moglo poboljšati i dugoročne i kratkoročne komplikacije povezane sa dijabetesom, napominju autori.