Katar poziva na prekid vatre u izraelskim ratovima u Gazi i Libanu

Katar poziva na prekid vatre u izraelskim ratovima u Gazi i Libanu

Katarski emir je na sastanku sa liderima Evropske unije u Briselu pozvao na prekid vatre u izraelskim ratovima u Gazi i Libanu, ističući važnost uspostavljanja nezavisne palestinske države.

Zajednica EU od 27 zemalja traži bližu saradnju sa Savetom za saradnju u Zalivu (GCC) u rešavanju sukoba na Bliskom istoku i u Ukrajini. Na samitu EU-GCC, katarski šeik Tamim bin Hamad Al Tani naglasio je potrebu za suverenom palestinskom državom uz Izrael i pozvao na prekid vatre u izraelskim ratovima koji su u toku.

Al Tani je istakao da je rat koji je Izrael vodio protiv Palestine i Libana doveo do normalizacije ratnih zločina i da je neophodno pronaći rešenje za ove sukobe na osnovu međunarodnih normi i granica iz 1967. godine.

Izraelski napadi na Gazu doveli su do velikog broja civilnih žrtava, dok je izraelski rat protiv Gaze odneo mnoge živote i raselio veliki broj ljudi, navode palestinske vlasti. Hezbolah, libanska oružana grupa, uzvraća prekograničnu vatru na Izrael kao odgovor na izraelske napade.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je na eskalaciju sukoba na Bliskom istoku i pozvala na hitan prekid vatre u Gazi i Libanu. Ona je istakla i značaj međunarodne podrške izolaciji Rusije zbog rata u Ukrajini.

Prisustvo saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana na samitu podiglo je nadu za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, podržavajući Arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. godine. Rat Rusije protiv Ukrajine takođe je bio tema sastanaka na kojima je EU tražila međunarodnu podršku da izoluje Rusiju.

Stavovi o ruskoj invaziji na Ukrajinu su se razlikovali, ali je postojala nada za bližu saradnju po tom pitanju. Učesnici su se složili da postoji hitna potreba da se zaustavi nasilje na Bliskom istoku kako bi se sprečila šira konfrontacija. Nekoliko visokih zvaničnika, uključujući Saudijsku Arabiju i druge zemlje GCC-a, prisustvovalo je i izrazilo podršku rešavanju sukoba na osnovu međunarodnih principa.