SAD kaznile Lufthanzu sa 4 miliona dolara zbog tretmana putnika ortodoksnih Jevreja na letu 2022

SAD kaznile Lufthanzu sa 4 miliona dolara zbog tretmana putnika ortodoksnih Jevreja na letu 2022

Sjedinjene Američke Države kaznile su nemačku avio-kompaniju Lufthanzu sa četiri miliona dolara zbog tretmana grupe jevrejskih putnika kojima je odbijeno da se ukrcaju na let u Frankfurtu 2022. nakon što su iz Njujorka doleteli u Nemačku.

Američko ministarstvo saobraćaja saopštilo je u utorak da je kazna najveća koju je agencija izrekla jednoj avio-kompaniji zbog kršenja građanskih prava, iako je Lufthanza dobila kredit od 2 miliona dolara za odštetu koju je dala putnicima, prepolovivši kaznu.

Odeljenje je saopštilo da je većina od 128 putnika kojima je odbijen ukrcaj „nosila prepoznatljivu odeću koju obično nose pravoslavni Jevreji“. Iako se mnogi nisu poznavali i nisu putovali zajedno, rekli su istražiteljima da ih je Lufthanza tretirala kao da su grupa i uskratila ukrcavanje zbog navodnog lošeg ponašanja nekoliko putnika.

Oni su bili među 131 putnikom koji su leteli iz Njujorka preko Frankfurta do Budimpešte da bi prisustvovali godišnjem memorijalnom događaju u čast pravoslavnog rabina.

Neki su rekli da su im stjuardese na prvom letu rekle o obavezi da nose masku za lice i da se ne okupljaju u prolazima ili blizu izlaza u slučaju nužde. Članovi posade Lufthanze nisu identifikovali nijednog putnika koji nije poslušao njihova uputstva, a avio-kompanija je rekla da je to zbog velikog broja prekršaja i zato što su mnogi menjali mesta tokom leta.

Kapetan je upozorio obezbeđenje Lufthanze o nedoličnom ponašanju među putnicima, što je pokrenulo korake koji su doveli do toga da im je odbijen ukrcaj na let za spajanje, prema nalogu o saglasnosti u slučaju.

Lufthanza je odbacila „svaku tvrdnju Odeljenja da su događaji u ovoj stvari rezultat bilo kakvog oblika diskriminacije“ i sporove da je bilo koji zaposleni delovao pristrasno, ali je priznala „greške u proceduri i komunikaciji kompanije“.

Lufthanza je postigla nagodbu sa većinom putnika 2022. godine.