Hezbolahov dron izaziva smrtonosni napad na izraelski vojni kamp

Hezbolahov dron izaziva smrtonosni napad na izraelski vojni kamp

Jedan od najsmrtonosnijih udara tokom trenutnog sukoba u Izraelu izazvan je dronom, koji je uspeo da izbegne protivvazdušni sistem i udario u vojni kamp, usmrtivši četiri vojnika i ranivši 67. Ovaj incident, koji se dogodio oko 65 kilometara od libanske granice, označava novi nivo pretnje bespilotnih letelica koje koriste Hezbolah i drugi neprijateljski akteri.

Prema izveštajima, dron je pogodio trpezariju punu vojnika koji su večerali, a sirene za uzbunu nisu se oglasile u bazi, što ukazuje na to da je letelica možda pala sa radara. Hezbolah je potvrdio napad, ističući da je dron uspeo da prodre kroz izraelske protivvazdušne mere.

Ovo je drugi smrtonosni napad dronom u dve nedelje, a prethodni incident uključivao je dron lansiran iz Iraka koji je ubio dva izraelska vojnika. Dronovi su postali ozbiljna pretnja, a bivši šef izraelske protivvazdušne odbrane, Ran Kočav, naglasio je potrebu za poboljšanjem detekcije i presretanja ovih letelica.

Izrael je godinama ulagao u sistem protivvazdušne odbrane, ali stručnjaci upozoravaju da su dronovi teže uočljivi i predstavljaju značajan izazov. Hezbolah je, uz podršku Irana, razvijao program bespilotnih letelica, čime su znatno povećali sposobnost za napad.

Ministar odbrane Joav Galan i premijer Benjamin Netanjahu obećali su da će se izvući lekcije iz ovog napada i pojačati napori za suočavanje s pretnjama koje predstavljaju dronovi.