Guste grudi mogu otežati uočavanje raka na mamografu

Guste grudi mogu otežati uočavanje raka na mamografu

Kada žena ima mamografiju, najvažniji nalaz je da li ima bilo kakvih znakova raka dojke.

Drugi najvažniji nalaz je da li su njene grudi guste.

Od početka septembra, novo američko pravilo zahteva da centri za mamografiju obaveštavaju žene o njihovoj gustini grudi – informacije koje nisu sasvim nove za neke žene jer su mnoge države već imale slične zahteve.

Evo šta treba da znate o tome zašto je gustina grudi važna.

Ne, guste grudi nisu loše. U stvari, oni su sasvim normalni. Oko 40% žena starosti 40 i više godina ima guste grudi.

Žene svih oblika i veličina mogu imati guste grudi. To nema nikakve veze sa čvrstinom grudi. I to je važno samo u svetu skrininga raka dojke, rekao je dr Itan Koen iz MD Anderson centra za rak u Hjustonu.

Sa novim pravilom, „biće mnogo pitanja za mnoge doktore i biće mnogo guglanja, što je u redu. Ali želimo da budemo sigurni da ljudi ne paniče“, rekao je Koen .

Lekari koji pregledaju mamografe imaju sistem za klasifikaciju gustine dojki.

Postoje četiri kategorije. Najmanja gusta kategorija znači da su grudi skoro sve masno tkivo. Najgušća kategorija znači da su dojke uglavnom žlezdanog i vlaknastog tkiva.

Grudi se smatraju gustim u dve od četiri kategorije: „heterogeno guste“ ili „ekstremno guste“. Druge dve kategorije se smatraju negustim.

Dr Brajan Dončos iz Centra za rak Fred Hačinson iz Sijetla rekao je da klasifikacija može da varira u zavisnosti od doktora koji čita mamograf „jer je donekle subjektivna“.

Dva razloga: Kao prvo, guste grudi otežavaju uočavanje raka na rendgenskom snimku, što je mamograf.

„Gusto tkivo izgleda belo na mamografu, a rak takođe izgleda belo na mamografu“, rekla je dr Vendi Berg sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Pitsburgu i glavni naučni savetnik DenseBreast-info.org. „To je kao da pokušavate da vidite snežnu grudvu u mećavi.“

Drugo, žene sa gustim tkivom dojke imaju nešto veći rizik od razvoja raka dojke jer je veća verovatnoća da će se rak pojaviti u žlezdanom i fibroznom tkivu.

Uverljivo, žene sa gustim grudima nemaju veće šanse da umru od raka dojke u poređenju sa drugim ženama.

Ako otkrijete da imate guste grudi, razgovarajte sa svojim lekarom o vašoj porodičnoj istoriji raka dojke i da li bi trebalo da imate dodatni skrining ultrazvukom ili magnetnom rezonancom, rekla je dr Džordžija Spir iz Endeavour Health/Zdravstvenog sistema Univerziteta Nort Šor u oblasti Čikaga.

Istraživači proučavaju bolje načine otkrivanja raka kod žena sa gustim grudima. Za sada nema dovoljno dokaza za široku preporuku za dodatni skrining. Radna grupa za preventivne usluge SAD pozvala je na dodatna istraživanja u ovoj oblasti kada je ranije ove godine ažurirala svoje preporuke za skrining raka dojke.

Da, žene sa gustim grudima treba da redovno rade mamografe, što je još uvek zlatni standard za rano otkrivanje raka. 40 godina je vreme kada bi mamografi trebalo da počnu za žene, transrodne muškarce i nebinarne osobe sa prosečnim rizikom.

„Ne želimo da zamenimo mamograf“, rekao je Spear. „Želimo da to dodamo dodavanjem određenog drugog testa.“

Za sada, to zavisi od vašeg osiguranja, iako je u Kongres uveden zakon koji zahteva od osiguravača da pokriju dodatni pregled za žene sa gustim grudima.

Dodatni skrining može biti skup – od 250 do 1000 dolara iz džepa, tako da je to prepreka za mnoge žene.

„Svaka žena treba da ima jednake mogućnosti da se rak otkrije rano kada se lako leči“, rekao je Berg. „To je suština.“