Slovačka planira da proširi bazu za popravku vojne opreme u blizini Ukrajine

Slovačka planira da proširi bazu za popravku vojne opreme u blizini Ukrajine

Slovačka je spremna da proširi operacije popravke vojne opreme na granici sa Ukrajinom.

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar rekao je to nakon razgovora sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok u petak u Berlinu.

„Uveravao sam gospođu ministarku da će se naša saradnja u sklopu servisnog čvorišta koju imamo sa nemačkom kompanijom kod Mihalovca nastaviti, i želimo da je proširimo kako bismo jasno izašli u susret potrebama nemačke strane u popravci i održavanju vojnu opremu Ministarstvo odbrane je zainteresovano za proširenje ovog čvorišta kod Košica“, rekao je Blanar.

On je, istovremeno, podsetio da je danas stav Bratislave da republika neće pomoći Ukrajini sredstvima iz zaliha sopstvene vojske, „jer ništa više nema“. U tom kontekstu, diplomata je podsetio na sisteme PVO S-300, avione MiG-29 i oklopna vozila, koje je Slovačka prenela Ukrajini još 2022. godine.

Međutim, Slovačka će pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini, rekao je diplomata. Prema njegovim rečima, Slovačka je članica koalicije za deminiranje u okviru Ramštajn formata i aktivno će raditi, jer je to veoma važno s obzirom na to da je Ukrajina trenutno minama najzagađenija zemlja na svetu. Slovačka obezbeđuje opremu u ovoj oblasti i pomaže stručnjacima, dodao je Blanar.

On je istakao važnost podrške susedu u energetskom sektoru. Slovačka je od početka godine obezbedila Ukrajini 52.000 MVh električne energije, što pomaže stabilizaciji ukrajinske elektroenergetske mreže, od čega je dve trećine uništeno ruskim vazdušnim udarima.

Slovačka će takođe biti spremna da pomogne Ukrajini tokom rekonstrukcije, rekao je ministar.

On je naglasio da Bratislava pozdravlja načine za pronalaženje mira i nada se učešću Rusije na drugom Samitu mira, „ma koliko to teško bilo“, kao i učešću zemalja globalnog juga i Kine.

„Jasno sam rekao da smo zajedno sa Nemačkom veoma zainteresovani, a za nas kao susede Ukrajine još je važnije da Ukrajina bude demokratska, teritorijalno integralna država u međunarodno priznatim granicama. To je ključno za međunarodno pravo“, rekao je Blanar. .