Elon Mask predstavlja robotaksi, obećava da će biti dostupan „pre 2027“

Elon Mask predstavlja robotaksi, obećava da će biti dostupan „pre 2027“

Elon Mask je predstavio novi robotaksi u četvrtak, najavljujući da će biti dostupan do 2027. godine. Ovaj automobil, koji je potpuno električan i nema volan ili pedale, će biti cenovno pristupačan ispod 30.000 dolara. Mask je istakao da će vozilo biti bežično punjeno induktivnom tehnologijom i da će pružiti veći nivo sigurnosti u saobraćaju.

Govoreći o novom vozilu, Mask je opisao budućnost putovanja kao udoban mali salon u kojem će putnici moći da se opuste i obavljaju aktivnosti tokom vožnje. Planovi kompanije Tesla uključuju početak potpuno autonomne vožnje sledeće godine u Teksasu i Kaliforniji, pre nego što pređu na proizvodnju „sajber taksija“.

Pored robotaksija, Mask je predstavio i humanoidnog robota nazvanog Optimus, koji bi jednog dana mogao da obavlja različite zadatke. On je izjavio da očekuje da će ovaj robot biti jedan od najvećih proizvoda ikada, sa cenom od 20.000 do 30.000 dolara.

Iako je prezentacija bila ispunjena optimističnim vizijama budućnosti, detalji o proizvodnji i vremenskom okviru nisu bili jasni. Maskove izjave i lojalnost obožavalaca pomogle su kompaniji Tesla da postane jedna od najvrednijih na svetu, iako je u poslednje vreme postao predmet kontroverzi zbog svojih političkih izjava i aktivnosti.

Dok je otkrivanje robotaksija izazvalo različite reakcije, sa skeptičnošću i oduševljenjem javnosti, ostaje da se vidi kako će se Tesla nositi sa regulatornim izazovima i prihvatanjem šire populacije.