Aerobna fizička aktivnost smanjuje depresiju kod pacijenata sa rakom

Aerobna fizička aktivnost smanjuje depresiju kod pacijenata sa rakom

Aerobna fizička aktivnost (APA) je povezana sa malim, ali značajnim smanjenjem depresije među odraslima sa rakom, prema pregledu objavljenom na mreži 8. oktobra u JAMA Netvork Open.

Matthev Kulchicki, MD, sa Univerziteta Manitoba u Vinipegu, Kanada, i njegove kolege sproveli su sistematski pregled i meta-analizu kako bi ispitali da li APA smanjuje težinu depresije kod pacijenata sa rakom. Meta-analiza je uključivala 25 randomizovanih kliničkih ispitivanja sa 1.931 odraslom osobom sa rakom, koja su upoređivala APA intervencije sa uobičajenom negom, kontrolom liste čekanja, kontrolom pažnje ili bez intervencije. Deset suđenja je imalo nizak rizik od pristrasnosti.

Istraživači su otkrili da je u 25 ispitivanja APA bila povezana sa smanjenom depresijom koju su sami prijavili (standardizovana srednja razlika, -0,38). Ovo smanjenje je takođe bilo značajno za dugotrajnu depresiju u tri ispitivanja sa 299 učesnika (standardizovana srednja razlika, –0,32), ali ne i za srednjoročnu depresiju u dva ispitivanja sa 143 učesnika.

„Više istraživanja je opravdano da bi se utvrdila efikasnost APA u poređenju sa drugim utvrđenim efikasnim intervencijama za depresiju iu kombinaciji sa drugim utvrđenim efikasnim intervencijama za smanjenje depresije kod pacijenata sa rakom“, pišu autori. „Buduće studije bi takođe trebale da istraže kako postojeće dijagnoze depresije i više granularnih faktora vezanih za lečenje raka mogu da modifikuju efekte APA na simptome depresije.“