Generalni sekretar NATO: Prestanite da brinete šta će biti ako Tramp pobedi na izborima

Generalni sekretar NATO: Prestanite da brinete šta će biti ako Tramp pobedi na izborima

Novi generalni sekretar NATO Mark Rute je u Londonu izjavio da nije zabrinut zbog mogućnosti da republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp pobedi na izborima.

„Prestanite da brinete o Trampovom predsednikovanju. Znam da on potpuno razume i slaže se sa mnom da se ovaj rat u Ukrajini ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na sadašnju i buduću bezbednost SAD“, rekao je on.

Rute je posle sastanka s britanskim premijerom Kirom Starmerom kazao da je „apsolutno uveren“ da će SAD ostati posvećene bezbednosti evropskog kontinenta. U slučaju pobede Trampa na predsedničkim izborima 5. novembra neki od evropskih saveznika u NATO strahuju da će SAD biti od manje posvećene bezbednosti Evrope i prestati da vojno podržavaju Ukrajinu.

Bivši premijer Holandije Mark Rute, koji je 1. oktobra stigao na čelo NATO, odmah je odbacio strahovanja zbog moguće izborne pobede Trampa i tada rekao: „Nisam zabrinut, dobro poznajem oba kandidata i radio sam sa Donaldom Trampom četiri godine“.

Na američkim izborima protivkandidatkinja Trampa je potredsednica SAD Kamala Haris, iz sada vladajuće Demokratske stranke.