Rasprava o litijumu i sutra u Skupštini Srbije

Rasprava o litijumu i sutra u Skupštini Srbije

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a raspravu o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima nastaviće sutra.

Danas su diskusiju o izmenama i dopunama ovog zakona završili ovlašćeni predstavnici političkih grupa, a potom se prešlo na listu prijavljenih govornika. Izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su u skupštinsku proceduru uputili poslanici opozicije, njih 86, sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma, a ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je pozvala skupštinu da ignoriše zahteve političke prirode.

Đedović Handanović je tokom rasprave odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta Jadar postoji opasnost od povećane radijacije i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.

Ponovila je i da ukoliko studije o proceni uticaja za životnu sredinu pokažu da je bezbedno da se eksploatiše litijum, da će se to uraditi po „srpskim zakonima i evropskim standardima“. Sednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova.