Saudijska Arabija poražena u izborima za Savet UN-a za ljudska prava

Saudijska Arabija poražena u izborima za Savet UN-a za ljudska prava

Saudijska Arabija nije uspela da osvoji mesto u Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava nakon intenzivne kampanje organizacija za ljudska prava koje su pozvale članove UN-a da odbace kandidaturu te zemlje zbog kršenja ljudskih prava.

Generalna skupština UN-a, sa 193 člana, izabrala je 18 novih članova Saveta za trogodišnji mandat, počevši od januara 2025. godine. Saudijska Arabija, koja je bila kandidat Azijsko-pacifičke grupe, dobila je 117 glasova, nedovoljno za osvajanje jednog od pet raspoloživih mesta, dok su Tajland, Kipar, Katar, Južna Koreja i Maršalska Ostrva osvojili mesta u Savetu.

Ovaj poraz usledio je nakon optužbi na račun Saudijske Arabije za kršenje ljudskih prava, uključujući navode o ubistvu etiopskih migranata na jemensko-saudijskoj granici i nekažnjenost za ubistvo novinara Džamala Kašogija. Organizacije poput Human Rights Watch-a ocenile su da Saudijska Arabija nije pogodna za mesto u Savetu UN-a zbog tih i drugih optužbi.

Uprkos kritici, ostali kandidati, uključujući zemlje poput Katara, Etiopije i Bolivije, izabrani su u Savet, iako su i njihove kandidature bile predmet osuda zbog stanja ljudskih prava u tim zemljama.