Dovedite svoje ljubimce u crkvu, kaže haićanski imigrantski sveštenik vernicima: „Neću da ih jedem“

Dovedite svoje ljubimce u crkvu, kaže haićanski imigrantski sveštenik vernicima: „Neću da ih jedem“

Ljubitelji kućnih ljubimaca okupili su se u subotu, 5. oktobra, u crkvenom vrtu Episkopalne crkve Svetog Pavla, gde je održan godišnji blagoslov životinja. Ove godine događaj je bio više od uobičajenog obreda; pretvoren je u simbol dobrodušnog otpora protiv negativnih stereotipa i neprijateljske retorike prema imigrantima, posebno Haićanima.

Sveštenik Žan Benist, Haićanin i rektor crkve, pozvao je prisutne da dovedu svoje ljubimce, uz napomenu: „Dovedite svog psa i mačku. Ja sam Haićanin i neću da ih jedem. Blagosloviću ih. Ja ću ih zagrliti.“ Ove reči su nasmejale okupljene, a događaj je bio u znaku solidarnosti i zajedništva.

Blagoslov životinja, koji se tradicionalno održava u čast svetog Franje, poznatog po ljubavi prema životinjama, ove godine je dobio dodatnu dimenziju. Rt. Sveštenik Robert Hiršfeld, episkopski biskup Nju Hempšira, istakao je kako događaj predstavlja akt otpora protiv kulture nasilja i netolerancije. „Ovo je način da se energija sveta okrene na glavu“, rekao je Hiršfeld.

Okupljanje je privuklo oko 60 ljudi, uključujući gradonačelnika Konkorda, koji je delio misli o važnosti zajedništva. Organizatori su se potrudili da povećaju vidljivost događaja, premeštajući ga napolje kako bi privukli prolaznike.

Učesnici su doneli fotografije svojih ljubimaca, a sveštenik Benist blagoslovio ih je, istovremeno podsećajući na teškoće sa kojima se suočavaju Haićani. Poziv na događaj uključivao je i apel za pomoć zajednici Haićana u Springfildu, što je dodatno naglasilo važnost solidarnosti.

Benist je izrazio želju da naredne godine događaj bude još veći i uključuje više zajednica, uključujući skloništa za životinje i policijske stanice. „Sledeći put želim da se povežem sa svim skloništima za životinje. Gde god imamo životinje, možemo da okupimo ljude“, zaključio je.

Događaj u Nju Hempširu nije bio samo blagoslov životinja; predstavljao je važan korak ka jačanju zajednice i borbi protiv predrasuda, ostavljajući snažnu poruku ljubavi i prihvatanja.