Blumberg: Berluskonijeva stranka se vraća u italijansku politiku

Blumberg: Berluskonijeva stranka se vraća u italijansku politiku

Dvoje najstarije dece pokojnog italijanskog premijera Silvija Berluskonija navodno se sastaju sa savetnicima kako bi razgovarali o načinima vraćanja političke stranke njihovog oca na vlast i izazivanja vladajuće partije Braća Italije premijera Đorđa Melonija, izvestio je Blumberg u utorak.

Silvio Berluskoni je preminuo prošle godine u 86. godini. Bio je posleratni premijer Italije sa najdužim stažom, vladajući zemljom veći deo 1990-ih i 2000-ih na čelu partije Forca Italia, koju je osnovao 1994. godine.

Prema Blumbergu, od kraja jula, Berluskonijeva deca, Marina i Pjer Silvio, sastaju se sa očevim dugogodišnjim političkim fikserom, Đanijem Letom, i bivšim predsednikom Evropskog parlamenta koji je sada ministar spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem. Berluskonijevi su navodno sa njima delili ideje o ekonomiji, njihovom poslovnom carstvu, kao i budućnosti partije Forca Italija.

Marina, 58, trenutno vodi porodičnu holding kompaniju Berlusconi Fininvest SpA, dok je njen brat Pjer Silvio (55) zadužen za medijski konglomerat MediaForEurope, ranije poznat kao Mediaset.

Izdanje tvrdi da je klan Berluskoni imao za cilj da se iseli iz korporativnog sveta i podmladi stare redove Force Italije i dovede je do tačke u kojoj može da izazove partiju Braća Italije – njenog višeg koalicionog partnera.

Deca pokojnog premijera takođe su navodno pokušavala da utiču na politiku vlade, očigledno pokušavajući da spreče uvođenje novih poreza na profit banaka, navodi Blumberg.

„Berluskonijevi se pripremaju“, rekao je za Blumberg Đovani Orsina, šef katedre za politiku na Univerzitetu LUISS u Rimu. On je sugerisao da bi jedno od Berluskonijeve dece moglo čak i da „preuzmu teren” ako Meloni pređe „u krizni režim” i stvori vakuum moći.

Blumbergov izveštaj dolazi pošto se Melonijeva stranka našla u sukobu sa nekim od svojih političkih saveznika, kao i sa obaveštajnim službama zemlje, dok se Rim takođe sukobljava sa Briselom oko budžetske politike.

Prema pisanju medija, veruje se da klan Berluskoni namerava da iskoristi ovu priliku da se vrati na vlast i da se već „mobiliše iza kulisa“, navodno stavljajući još veći pritisak na Melonijev tim.