Kim Džong Un ponovo preti da će upotrebiti nuklearno oružje protiv Južne Koreje i SAD

Kim Džong Un ponovo preti da će upotrebiti nuklearno oružje protiv Južne Koreje i SAD

Severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo je upozorio da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama, pošto ih je optužio za provociranje Severne Koreje i podizanje animoziteta na Korejskom poluostrvu, navodi se u saopštenju. objavili su mediji u utorak.

Kim je više puta uputio slične pretnje da će koristiti nuklearno oružje preventivno, ali njegovo poslednje upozorenje stiglo je pošto spoljni stručnjaci kažu da bi Severna Koreja mogla da pojača neprijateljstva uoči predsedničkih izbora u SAD sledećeg meseca.

U govoru na univerzitetu nazvanom po njemu, „Kim Džong Un Univerzitet za nacionalnu odbranu“, rekao je da će Severna Koreja „bez oklevanja upotrebiti sve svoje mogućnosti napada protiv svojih neprijatelja“ ako pokušaju da upotrebe oružane snage“ protiv Severne Koreje, prema severnokorejskoj zvaničnoj centralnoj novinskoj agenciji.

„U ovom slučaju nije isključena upotreba nuklearnog oružja“, rekao je on.

Kim je rekao da se nuklearni odgovor Severne Koreje mora u potpunosti poboljšati jer Južna Koreja i Sjedinjene Države nastoje da ojačaju svoju vojnu alijansu zasnovanu na zajedničkom nuklearnom i strateškom planiranju, potez za koji je rekao da bi povećao opasnost od narušavanja ravnoteže snaga na Korejskog poluostrva.

Kim očigledno misli na novu Južnu Koreju-SAD. Smernica za odvraćanje koju su dve zemlje potpisale u julu da integrišu konvencionalne kapacitete Južne Koreje i američko nuklearno oružje kako bi se bolje nosili sa nuklearnim pretnjama koje se razvijaju od Severne Koreje. Južna Koreja nema nuklearno oružje.

Od usvajanja agresivne nuklearne doktrine 2022. godine, Severna Koreja je više puta obećavala da će prvo upotrebiti nuklearno oružje ako smatra da je rukovodstvo u Pjongjangu ugroženo. Ali mnogi stručnjaci postavljaju pitanje da li bi Severna Koreja to zaista mogla da učini jer je njena vojska nadjačana od strane američkih i južnokorejskih snaga. Zvaničnici SAD i Južne Koreje upozorili su da će pokušaj Severne Koreje da upotrebi nuklearno oružje dovesti do kraja Kimove vlade.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su se produbile poslednjih nedelja, a Severna Koreja je otkrila postrojenje za proizvodnju uranijuma za oružje, nuklearnog sastojka, i nastavila niz raketnih testova. U nedavnim odgovorima na pitanja Asošiejted presa, južnokorejski predsednik Ioon Suk Ieol rekao je da je obelodanjivanje tog objekta od strane Severne Koreje verovatno pokušaj da privuče pažnju SAD uoči predsedničkih izbora sledećeg meseca, a Sever će verovatno izvesti velike provokacije poput nuklearne test eksplozije i test rakete dugog dometa.

Mnogi analitičari kažu da će Severna Koreja verovatno iskoristiti njegov prošireni nuklearni arsenal za američke ustupke, poput ublažavanja sankcija nakon inauguracije nove administracije SAD.

Severna Koreja je ranije saopštila da će se njen državni parlament sastati 7. oktobra. Ali od utorka, državni mediji nisu rekli da je sastanak parlamenta počeo po planu.

Posmatrači kažu da je sastanak parlamenta verovatno trebalo da ustavno proglasi neprijateljski sistem „dve države“ na Korejskom poluostrvu kako bi se formalno odbacilo pomirenje sa Južnom Korejom i kodifikovali nove nacionalne granice. Kim je u januaru naredio prepisivanje ustava kako bi se uklonio dugoročni državni cilj mirnog ujedinjenja Koreje i učvrstio Južnu Koreju kao „nepromenljivog glavnog neprijatelja“.

Svi programi razmene i saradnje između dve Koreje ostaju neaktivni otkako je šira diplomatija SAD i Severne Koreje o nuklearnom programu Severne Koreje propala 2019.