Predsednik Estonije pozvao na ukidanje zabrane udara duboko na teritoriju Rusije

Predsednik Estonije pozvao na ukidanje zabrane udara duboko na teritoriju Rusije

Estonski predsednik Alar Karis pozvao je zapadne partnere da ukinu zabranu upotrebe dalekometnog naoružanja za gađanje ciljeva na teritoriji Ruske Federacije, ističući da Rusija sebi ne postavlja nikakva ograničenja.

Restrikcije koje su zapadne zemlje uvele Ukrajini Karis je nazvao „nepravednim, nemoralnim i štetnim“.

„Koristeći ih, izgradili smo zid iza kojeg, s jedne strane, hrabro pomažemo Ukrajini, a sa druge sprečavamo punu upotrebu sopstvene pomoći. Mi zapravo teramo Ukrajinu da vodi odbrambene bitke vezanih ruku. Uklonimo ta ograničenja“, pozvao je estonski lider, prenosi Politiko.

On je naglasio da je Zapad podvukao crtu, smatrajući da bi prelazak preko nje značio eskalaciju.

„Ovo nije istina! Naš strah je neopravdan… Ograničenja koja sami sebi postavljamo više puta su diskreditovana. Ona samo odražavaju naš strah, slabost i neodlučnost – sve to hrani agresora, ohrabruje ga, povećava njegov apetit“, napomenuo je Karis.

Prema njegovim rečima, Rusija za sebe ne definiše nikakva ograničenja, a Severna Koreja ili Iran ne ograničavaju Kremlj u korišćenju naoružanja koje isporučuju.

„A ove rakete, dronovi i bombe ubijaju ukrajinske žene i decu. Oni ubijaju radnike Crvenog krsta, uništavaju bolnice i napadaju brodove koji prevoze žito u Afriku“, naglasio je estonski lider.

On je napomenuo da je od početka invazije u punom obimu već tri puta bio u Ukrajini i da je video posledice ruskih napada na energetiku.

Prema njegovim rečima, reč je o „namernoj okrutnosti“ i „ratnom zločinu koji ima za cilj da slomi Ukrajince“.

„Kada je reč o ostvarivanju imperijalističkih ambicija u Ukrajini i Evropi, Rusiju nije briga za cenu – da li u novcu ili u ljudskim životima. Moramo navesti Rusiju da shvati da nijedna zemlja nikada ne može da nametne svoju volju susedima kroz rat. A to znači da Rusija ne može da dobije ovaj rat“, rekao je Karis.