Apatija dominira izborima u Tunisu, a očekuje se da će predsednik Saied pobediti

Apatija dominira izborima u Tunisu, a očekuje se da će predsednik Saied pobediti

Na predsedničkim izborima u Tunisu, održanim u nedelju, zabeležen je izuzetno nizak odziv birača, sa manje od 30% glasača koji su izašli na treći predsednički krug od pada diktatora tokom Arapskog proleća pre deset godina. Iako konačni rezultati još nisu objavljeni, izgleda da predsednik Kajs Said vodi ubedljivo, prema anketama koje pokazuju da je osvojio preko 89% glasova u odnosu na svoje malo poznate protivnike.

Brat predsednika Said je izjavio da visok stepen poverenja Tunižana u Kajsa Said-a garantuje stabilnost zemlje, dok se zvanični rezultati očekuju narednog dana. Iako su pristalice Said-a proslavljale na ulicama Tunisa, odziv birača je bio znatno niži u poređenju sa prethodnim izborima.

Očekuje se da će Said, bivši profesor prava koji je izazvao kontroverzu sa svojim potezima od preuzimanja vlasti, lako pobediti na izborima nad svojim protivnicima iz različitih političkih tabora koji se trenutno nalaze u zatvoru. Iako je više kandidata izrazilo interesovanje za trku, samo trojica su dobila odobrenje za učešće.

Prvi mandat predsednika Saida obeležen je ekonomskim teškoćama i političkim potezima koji su doveli do suspenzije parlamenta i promene ustava zemlje. Dok se podrška predsedniku teško procenjuje, njegovi pristalice veruju da će on ostvariti svoj politički program za izgradnju „novog Tunisa“.

Veliki deo opozicije se odlučio za bojkot izbora, dok su neki birači smatrali svojom dužnošću da izađu na izbore. Odziv birača je bio nizak i na parlamentarnim izborima 2022. godine.