Zdravstveni radnici u Libanu opisuju smrtonosne izraelske napade

Zdravstveni radnici u Libanu opisuju smrtonosne izraelske napade

Izraelska vojska izvršila je napad ispred bolnice u južnom Libanu, rezultirajući smrću sedam bolničara i prisiljavajući zatvaranje objekta, prema izveštaju direktora bolnice za Asošijeted pres. Vazdušni napad u petak uključivao je uništavanje vrata bolnice i razbijanje stakla, predstavljajući jedan od najtragičnijih napada na zdravstvene radnike u nedeljama nakon početka sukoba između Izraela i Hezbolaha.

Direktor bolnice u Mardžajunu, Munes Kalakeš, izjavio je da su ekipe hitne pomoći u toj oblasti već bili u strahu pre napada, što je sprečavalo pružanje pomoći ranjenima. Kalakeš je istakao da bolnica nije dobila nikakvo upozorenje pre napada, uprkos tome što su obližnja sela dobila instrukcije za evakuaciju.

Izrael nije direktno komentarisao incident, ali je napad izvršen neposredno nakon što je portparol izraelske vojske optužio Hezbolah za korišćenje kola hitne pomoći za prevoz oružja i boraca. Optužbe su naišle na negiranje od strane libanskih zvaničnika i direktora bolnica, koji su optužili Izrael za ratne zločine.

Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 40 zdravstvenih radnika ubijeno u izraelskim napadima tokom tri dana, što je dodatno otežalo pružanje pomoći ranjenima. Ministarstvo je takođe istaklo da je više od 100 zdravstvenih radnika izgubilo život od početka sukoba.

Napadi na zdravstvene radnike i bolnice ugrožavaju bezbednost javnosti, naglasio je portparol Islamskog zdravstvenog komiteta. Brojne bolnice su oštećene, a neke su potpuno zatvorene zbog uništenja prilikom napada.