Lažna bolovanja u porastu: Poslodavci angažuju privatne detektive

Lažna bolovanja u porastu: Poslodavci angažuju privatne detektive

U Srbiji se procenjuje da oko 40.000 radnika koristi „lažna bolovanja“, što poslodavce navodi da sve češće angažuju privatne detektive kako bi utvrdili opravdanost odsustava sa posla. Nikola Novak iz detektivske agencije ističe da je broj takvih zahteva u porastu, dok pukovnik policije Nataša Ignjatović objašnjava ko može postati detektiv i koji su njegovi zakonski okviri delovanja.

Sezonski virusi i alergije, kao i psihički pritisci nakon godišnjih odmora, doprinose povećanju broja bolovanja, ali mnogi zaposleni koriste ovu mogućnost da rade na drugim, bolje plaćenim mestima ili se jednostavno odmore. Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca ukazuje na to da ovakve prakse štete ne samo firmama, već i zaposlenima koji su zaista bolesni.

Zbog ovih problema, privatni detektivi postaju sve traženiji, a Novak navodi primere iz prakse, uključujući situacije u kojima radnici koriste bolovanja da bi se bavili konkurentskim poslovima. Privatni detektivi imaju precizna pravila i zakonske okvire u svom radu, kako bi sprečili eventualna kršenja zakona tokom istraga.