Preminuo poslednji narodni heroj Jugoslavije u 104. godini

Preminuo poslednji narodni heroj Jugoslavije u 104. godini

Poslednji narodni heroj Jugoslavije, komadant Sremskog partizanskog odreda, a potom i Šeste vojvođanske brigade, general – pukovnik JNA Petar Matić Dule danas je preminuo u 104. godini.

Matić je rođen 6. jula 1920. u Irigu. Potiče iz imućne zemljoradničke porodice. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu i do početka Drugog svetskog rata se bavio zemljoradnjom, prenosi Blic.

Posle Aprilskog rata i okupacije Jugoslavije 1941. godine, Matić je kao sekretar Mesnog komiteta, a potom i sekretar Sreskog komiteta KPJ za Irig i član Štaba za pripremanje ustanka, aktivno radio na organizovanju ustanka u Sremu.

U avgustu 1941. bio je zadužen za prihvat komunista pobeglih iz sremskomitrovačkog zatvora. Kada je formirana Iriška partizanska četa, postao je njen prvi politički komesar. Po odlasku glavnine Trećeg sremskog partizanskog odreda u istočnu Bosnu, on je sa njegovim Četvrtim bataljonom ostao u Sremu. U prvo vreme je bio zamenik, a potom i komandant bataljona.

Tokom 1943. godine komandovao je brigadom koja je u jeku borbi prebacila u istočnu Bosnu 1.000 dobrovoljaca iz Srema i 100 seljačkih kola punih hrane, odeće i sanitetskog materijala. Po tom događaju snimljen je film „Veliki transport“.

Kraj rata dočekao je u Moskvi, gde je prebačen na vojno školovanje. Drugi svetski rat završio je kao potpukovnik, a 1953. godine, sa 33 godine, dobio je čin general-majora.