Policija objašnjava smrt kita „ruskog špijuna“

Policija objašnjava smrt kita „ruskog špijuna“

Beluga kit kojeg su zapadni mediji nekada poluozbiljno označili kao „ruskog špijuna“ verovatno je uginuo od infekcije, objavila je norveška policija, odbacivši prvobitne sumnje da je slavna životinja ubijena.

Morski sisar, nadimak Hvaldimir, pronađen je mrtav u zalivu Risavika na jugu Norveške krajem avgusta. Grupe za prava životinja OneVhale i NOAH su potom podnele žalbu norveškoj policiji, tvrdeći da više kružnih rupa u telu kita ukazuje da je na njega ispaljeno pucnje.

Međutim, obdukcija koju je izvršio Norveški institut za veterinarstvo sugeriše da u Hvaldimirovu smrt nije umešana nikakva prljava igra, saopštila je policija u petak.

Kit je verovatno preminuo od bakterijske infekcije, koja se razvila u rani izazvanoj štapom koji se zaglavio u ustima stvorenja, rekao je Amund Preede Revhajm, koji rukovodi odeljenjem za severno more i životnu sredinu u policiji na jugozapadu Norveške.

Što se tiče kružnih rupa, verovatno su ih napravile ptice koje su progutale trupove kitova, objasnio je on.

„Pošto u istragama nema ničega što bi ukazivalo na to da je Hvaldimir ubijen na nezakonit način, policija ne vidi razloga da pokrene istragu o smrti kita“, rekao je policajac. Prigovor aktivista je odbačen, dodao je on.

Revhajm se takođe žalio da je Norveškom veterinarskom institutu bilo „teško“ da izvrši obdukciju jer su „mnogi organi kitova bili veoma truli“.

Poznati beli kit beluga prvi put je primećen kod obale u norveškoj regiji Finnmark na krajnjem severu još 2019. godine. U vreme svog otkrića, životinja je navodno nosila pojas akcione kamere sa oznakom „Oprema u Sankt Peterburgu“. spekulacije u zapadnim medijima da je morsko stvorenje zapravo „ruski špijunski kit“ na misiji. Neki su, međutim, sugerisali da je životinja zapravo obučeni „terapijski kit“ koji je nekako pobegao iz svog ograđenog prostora.

Kit je dobio nadimak „Hvaldimir“ – igra norveške reči za kita (hval) i imena ruskog predsednika Vladimira Putina. Morski sisar je bio poznat po tome što je bio prijateljski nastrojen prema ljudima i često je viđen kako se približava čamcima i komunicira sa onima na brodu.