Istražitelji na Haitiju optužuju tri člana prelaznog predsedničkog saveta za korupciju

Istražitelji na Haitiju optužuju tri člana prelaznog predsedničkog saveta za korupciju

Agencija za borbu protiv korupcije na Haitiju optužila je u sredu tri člana prelaznog predsedničkog saveta zemlje za mito u oštrom izveštaju koji preti da destabilizuje krhku političku stabilnost zemlje.

Smit Avgustin, Emanuel Vertiler i Luj Žerald Žil optuženi su da su tražili više od 750.000 dolara od direktora Nacionalne kreditne banke u državnom vlasništvu da bi mu obezbedili posao, navodi Jedinica za borbu protiv korupcije u svom izveštaju.

Žil je organizovao sastanak između članova saveta, bivšeg direktora banke Raula Paskala Pjer-Luisa i konzula Haitija Lonika Leandrea u hotelu Rojal Oazis u prestonici Port-o-Prensa, gde je postavljen zahtev, navodi agencija. Leandre je takođe optužen za primanje mita.

Nakon sastanka, Pjer-Luj je pomenuo zahtev nekoliko zvaničnika, uključujući premijera Garija Konila i jednog sudiju. U nemogućnosti da dobije više od 750.000 dolara, Pjer-Luj je umesto toga predložio da organizuje zajmove ili kreditne linije, navodi se u izveštaju.

Vlasti su saopštile da su uskoro ugovorene četiri kreditne linije, od kojih tri do 20.000 dolara za optužene članove saveta, a četvrta do 13.500 dolara za Leandrea.

Tri člana saveta i direktor banke suočavaju se sa krivičnim prijavama za mito i korupciju, saopštila je jedinica za borbu protiv korupcije. Leandre se suočava sa optužbama za podsticanje davanja mita. Niko od njih nije bio dostupan za komentar.

Agencija je takođe pozvala vladu SAD da izruči Pjera Luja.