Bajden odbacuje mogućnost podrške izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja

Bajden odbacuje mogućnost podrške izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja

Predsednik SAD, Džo Bajden, izjavio je u sredu da neće podržati izraelski napad na iranske lokacije povezane sa nuklearnim programom kao odgovor na nedavni raketni napad Teherana na Izrael.

„Odgovor je ne“, rekao je Bajden kada su ga novinari upitali da li bi podržao takvu akciju, nakon što je Iran u utorak ispalio oko 180 projektila na Izrael. Uprkos oštrim osudama napada, Bajden je naglasio da je uzdržanost ključna u ovom trenutku.

Ovi komentari usledili su nakon telefonskog razgovora lidera Grupe sedam (G7) – Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, tokom kojeg su diskutovali o koordinaciji novih sankcija Iranu. Bajden je potvrdio da su SAD i dalje u „punoj solidarnosti“ sa Izraelom, ali je istakao da sankcije ostaju glavni alat odgovora, umesto vojne odmazde.

Lideri G7 izrazili su zabrinutost zbog eskalacije sukoba, upozorivši da regionalni konflikt nije u interesu nijedne strane. Bajden je najavio i dodatne razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, naglašavajući pravo Izraela da odgovori na napad, ali uz poziv na uzdržanost.

Zamenik državnog sekretara Kurt Kembel takođe je istakao da će SAD i Izrael nastaviti da razgovaraju o odgovoru na iranske napade, upozorivši na krhku situaciju u regionu.