Katar Ervejz planira preuzimanje udela u Virdžin Australija: Potencijalne promene na avio tržištu

Katar Ervejz planira preuzimanje udela u Virdžin Australija: Potencijalne promene na avio tržištu

U utorak je Katar Ervejz predstavio plan za preuzimanje 25% udela u Virdžin Australija, što bi moglo značajno da promeni dinamiku na australijskom avio tržištu, na kojem dominira Kantas. Ova ponuda, koja dolazi u trenutku kada se tržište otvara u Sidneju, obeležava ključni trenutak za avio-kompanije koje se bore za veći tržišni udeo.

Katar bi preuzeo manjinski udeo u Virdžin Australija za neotkrivenu sumu, a u okviru dogovora planira se uvođenje više direktnih letova iz Brizbejna, Melburna, Perta i Sidneja do Dohe. Ovi letovi bi omogućili bolje povezivanje Australije sa Evropom i drugim destinacijama.

U zajedničkom saopštenju, kompanije su istakle da će ovaj sporazum omogućiti australijskim potrošačima pristup povoljnijim avionskim kartama i širem izboru, što je od suštinskog značaja s obzirom na to da Kantas trenutno drži više od 61% domaćeg tržišta avio-saobraćaja.

Međutim, sporazum će se suočiti s regulatornim odobrenjem i oštrom političkom raspravom. Virdžin Australija je 2020. godine pokrenula stečaj zbog posledica pandemije COVID-19, a Bain Capital je preuzeo kompaniju nakon što je vlada odbila da je spasi. U slučaju neuspeha Virdžin Australije, Kantas bi preuzeo praktično monopol na brojnim domaćim rutama.

Australijska vlada je ranije odbila dodatne letove koje je tražio Katar, pozivajući se na kontroverzu iz 2020. godine kada su žene na aerodromu u Dohi bile podvrgnute invazivnim pregledima. Ovaj incident izazvao je međunarodnu osudu i dodatno zakomplikovao odnose između Australije i Katara.

Izvršni direktor Katar Ervejza, Badr Mohammed Al-Meer, izjavio je da će predloženi sporazum doneti koristi australijskim potrošačima i ekonomiji. On je naglasio značaj konkurencije u avio-saobraćaju i kako ona može doprineti poboljšanju usluga.