Lideri napuštaju UN suočavajući se sa perspektivom šireg rata na Bliskom istoku

Lideri napuštaju UN suočavajući se sa perspektivom šireg rata na Bliskom istoku

Na godišnjem sastanku Ujedinjenih nacija, svetski lideri okupljeni u Nujorku suočili su se sa alarmantnim upozorenjima o mogućoj eskalaciji sukoba koji bi mogli dodatno destabilizovati Bliski istok i podrivati međunarodne odnose zasnovane na multilateralizmu. Nedelju dana nakon sastanka, perspektiva šireg intenziviranja rata i globalnih podela ostala je u fokusu, sa neizvesnošću koja se proširila ne samo na Bliski istok, već i na druge regione.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, upozorio je na potrebu hitne reanimacije multilateralizma, ukazujući na neuspehe u borbi protiv klimatskih promena, rastuću nejednakost i izazove vezane za veštačku inteligenciju. Predsednik Generalne skupštine, Philemon Iang, nazvao je sastanak „posebno burnim“, ističući brojne nasilne sukobe koji pogađaju članice UN.

Dok su lideri izražavali želju za mirom, poput izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, realnost sukoba na terenu ostala je surova. U isto vreme kada je Netanjahu govorio o miru, izraelski avioni su izvodili vazdušne napade oko Beiruta, što je dodatno pojačalo tenzije između Izraela i Hezbolaha.

Iako su se lideri složili da je multilateralizam u krizi, postignut je jedan pozitivan pomak usvajanjem „Pakta za budućnost“, koji ima za cilj okupljanje 193 zemlje članice UN oko zajedničkih izazova, od klimatskih promena do sukoba i nejednakosti.

Ministar inostranih poslova Burundija, Albert Šingiro, kritikovao je međunarodnu zajednicu zbog nedostatka akcije, ali je istakao da konsenzus o Paktu pokazuje da multilateralizam nije mrtav. Premijerka Barbadosa, Mia Mottley, apelovala je na veće uključivanje zemalja u razvoju u procese donošenja odluka.

U svetlu ovih izazova, predsednik SAD, Džo Bajden, pružio je poruku nade, naglašavajući da je čovečanstvo prevazišlo mnoge naizgled nerešive pretnje tokom svoje istorije, te pozvao na optimizam i zajednički rad na globalnim problemima.