Živa muzika, doručak i tombola: Meksički predsednik maksimalno koristi svoj poslednji dan na funkciji

Živa muzika, doručak i tombola: Meksički predsednik maksimalno koristi svoj poslednji dan na funkciji

Odlazeći predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pretvorio je svoj poslednji jutarnji brifing u ponedeljak u estradni šou sa živom muzikom, doručkom i tombolom da bi svoj sat poklonio novinaru.

„Posvetio sam se služenju ljudima“, rekao je 70-godišnji lider. „Odlazim veoma zadovoljan što imam naklonost mnogih Meksikanaca.“

Ispred Nacionalne palate, stotine burnih pristalica narodnog populiste obasipale su ga ljubavlju dok su marijači izvodili ljupku serenadu.

Uprkos tome što je imao istorijski visok rejting i većinu u Kongresu, Lopez Obrador nikada nije predložio promenu ustava kako bi se otvorila mogućnost drugog šestogodišnjeg mandata kao što to imaju drugi latinoamerički lideri. Međutim, on je u svojim poslednjim danima progurao opsežne ustavne promene za pravosuđe i Nacionalnu gardu zemlje.

U ponedeljak je bio njegov 1.438. jutarnji brifing, radikalna promena koju je doneo u predsedništvo nakon godina manje pristupačnih lidera. Njegovi brifinzi, poznati kao „las manjaneras“, postavili su dnevni red i dali novinarima priliku da postavljaju pitanja, iako je Lopez Obrador govorio šta je želeo – i ignorisao ono što nije.

On je u ponedeljak govorio o svojim dostignućima — kao i poslednjih šest godina — napominjući da danas neko ko ima minimalnu platu može da kupi duplo više kilograma tortilja i jaja nego što je mogao ranije, jer je podigao tu platu i pobedio inflaciju.

Nakon brifinga, neki novinari — koji su postali stalni gost na „manjanerima“ i nisu krili podršku Lopezu Obradoru, dali su intervjue drugim novinarima. Neki su uzvikivali da žele da predsedniku daju poklone za rastanak ili da s njim naprave poslednji selfi. Novinar koji je osvojio predsednikov sat euforično je skočio sa svog mesta kada je prozvano njegovo ime.

Nakon inauguracije u utorak, kao što je mnogo puta obećao, Lopez Obrador će se povući na svoj ranč u južnoj državi Čijapas i napustiti javni život.