Utvrđeno je da robotska hirurgija kolorektalnog karcinoma smanjuje bol i ubrzava oporavak

Utvrđeno je da robotska hirurgija kolorektalnog karcinoma smanjuje bol i ubrzava oporavak

Nova studija pokazuje da robotska hirurgija pruža nekoliko važnih prednosti u odnosu na laparoskopski pristup kolorektalnim resekcijama. Retrospektivna kohortna studija, objavljena u Journal of Robotic Surgeri, uporedila je pacijente koji su bili podvrgnuti robotskim i laparoskopskim kolorektalnim resekcijama i ispitala njihov postoperativni bol, postoperativne potrebe za opioidima i vreme povratka na posao. Robotski pristup je bio bolji od laparoskopskog u sve tri oblasti.

Kolorektalna resekcija je hirurška procedura u kojoj se uklanja deo ili celo debelo crevo (debelo crevo) i/ili rektum, često se izvodi za lečenje stanja kao što su kolorektalni kancer, divertikulitis ili inflamatorna bolest creva. Cilj operacije je uklanjanje obolelog ili oštećenog dela debelog creva ili rektuma, au nekim slučajevima i ponovno povezivanje zdravih krajeva digestivnog trakta.

U zavisnosti od brojnih varijabli, hirurg može koristiti otvorenu hirurgiju, laparoskopiju ili tehnike uz pomoć robota – u kojima hirurg izvodi operaciju koristeći džojstike za kontrolu robotskih ruku – za resekciju.

Studija je opisala 578 pacijenata koji su bili podvrgnuti robotskoj ili laparoskopskoj kolorektalnoj operaciji između 2018. i 2022. Istraživači su otkrili da su – nakon prilagođavanja varijabli – pacijenti u robotskoj grupi prijavili da imaju manje bola i tokom hospitalizacije i nedelju dana nakon otpuštanja nego oni u grupi sa robotima. laparoskopska grupa.

Pacijenti u grupi robota takođe su imali značajno nižu upotrebu opioida. Konačno, među pacijentima koji su se vratili na posao, oni koji su bili podvrgnuti robotskoj operaciji otišli ​​su na posao ranije od onih u laparoskopskoj grupi – skoro dva dana ranije u proseku, 2,1 dan nakon otpuštanja u odnosu na 3,8.

Naučnici sugerišu da višestruki unutrašnji zglobovi robotske ruke i poboljšana stabilnost smanjuju poremećaj u tkivima trbušnog zida, čime se ubrzava postoperativno zarastanje.

„Većina pacijenata i lekara je svesna da je minimalno invazivna hirurgija, koja uključuje i laparoskopsku i robotsku hirurgiju, bolja od otvorene hirurgije, kada je to izvodljivo“, Umut Sarpel, MD, šef odeljenja za hiruršku onkologiju u BIDMC-u. „Ali mislim da se ne ceni to što robotska hirurgija nudi dodatne prednosti u odnosu na laparoskopsku hirurgiju. Ovaj rad lepo pokazuje ono na šta su robotski hirurzi sumnjali već neko vreme, a to je da pacijenti doživljavaju manje bola sa ovim pristupom.“