Stoltenberg: Zemlje NATO-a treba da podrže mirovni plan Ukrajine, a ne inicijativu Kine

Stoltenberg: Zemlje NATO-a treba da podrže mirovni plan Ukrajine, a ne inicijativu Kine

Jens Stoltenberg, odlazeći generalni sekretar NATO-a, smatra da bi saveznici trebalo da podrže ukrajinsku formulu mira, a ne bilo kakve alternativne predloge za „mir“ koje iznose druge zemlje, preneo je Politiko.

„Trebalo bi da podržimo ukrajinsku inicijativu“, rekao je Stoltenberg za POLITICO 30. septembra, dan pre povlačenja sa mesta šefa NATO-a.

Ovako je odgovorio na pitanje o učešću Turske u inicijativi „Prijatelji mira“, koju su prošle nedelje zajedno kreirali Kina i Brazil.

„Ukrajinska mirovna inicijativa je inicijativa koja obezbeđuje da imamo proces koji može da dovede do trajnog mira“, rekao je Stoltenberg. „I naravno, Ukrajinci moraju biti ti koji, na kraju krajeva, odlučuju koji su uslovi prihvatljivi. Oni su žrtva invazije u punom obimu“, naglasio je Stoltenberg.

Kako je saopšteno, 27. marta kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da su se Kina, Brazil i neke druge zemlje globalnog juga dogovorile da uspostave platformu „Prijatelji mira“, u okviru koje nameravaju da promovišu mirno rešenje „Ukrajine“. kriza“ kako se odnose na ruski agresorski rat protiv Ukrajine.